Milyen segítséget lehet igénybe venni idősek, betegek otthoni gondozásához?


Nehéz élethelyzetben, beteg és idős hozzátartozónk otthoni ápolásánál sokan nem tudjuk, hogy mit kell tenni, hová fordulhatunk segítségért. A teljesség igénye nélkül most összefoglaljuk, milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Ezek közül van ami díjmentes, és van amiért térítési díjat kell fizetni. Ezt érdemes érdeklődéskor megkérdezni.

Balástyán, a polgármesteri hivatalban az Integrált Szociális Intézmény keretében működik a Tanyagondnoki Szolgálat, ahová segítségért lehet fordulni, a 70 éven felülieknek például ebéd házhoz szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás miatt. A 70 év alattiak egészségi állapotuk romlásakor, szociális rászorultság esetén vehetik igénybe a szolgáltatást.

A Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat kistérségi szinten látja el feladatait a személyes gondoskodás körében. Kistelek Járás közigazgatási területén lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező minden felnőtt és gyermek igénybe veheti a szolgáltatást. Krízishelyzet esetén segítségért bárki felkeresheti az intézményt. Amit például az idősek, egészségi állapotuk, szociális rászorultságuk, fogyatékosságuk miatt igénybe vehetnek: étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény. Mindezek feltételeiről a szociális központban, Kisteleken, a Tisza utca 1. szám alatt lehet érdeklődni. Telefon: 62/259-440, 06 (20) 621-5630.

A Maros Pelion Otthoni Szakápolási Szolgálat 2011 óta végez otthoni szakápolást, amit az Országos Egészségpénztár finanszíroz. A szolgáltatás keretében sebkötözés, infúzióadás (gyógyszeres kezelés nélkül), tartós katéter-csere, nem önellátó beteg esetén reumatológiai javaslattal fizioterápia keretében elektromos kezelések, gyógyászati segédeszköz használatának betanítása, legyengült betegnél a mozgás segítése, gyógytorna vehető igénybe, amelyhez szükséges a kórházi zárójelentés vagy szakorvosi javaslat, és minden esetben a háziorvos javaslata. A szolgáltatással kapcsolatban a 06 (30) 257-3032-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Fogyatékossági támogatással, gyógyszertámogatással, közgyógyellátás iránti kérelmekkel kapcsolatban a tartós fekvőbetegek hozzátartozói a kórházi zárójelentéssel Kisteleken a Kormányablakban, a városháza épületében, az Árpád utca 3. szám alatt érdeklődhetnek. Igényléskor az ott kapott nyomtatványt a háziorvos tölti ki, majd szintén a Kormányablakban kell leadni. (A Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolgálat fenti szolgáltatásai közül van, amit a fogyatékossági támogatás megléte esetén lehet igénybe venni.)

Méltányossági ápolási díj az önkormányzatok által megállapítható (amelyet jelenleg nem kötelező folyósítani), és azoknak adhatnak, akik 18. életévüket betöltött, tartósan beteg hozzátartozó, például idős, beteg szülő, beteg házastárs ápolását, gondozását végzik.

Hozzátartozóink otthoni ápolása során bizonyos higiénés szabályokat nemcsak a betegek életminőségének javítása miatt, hanem a fertőzésveszély és a szövődmények elkerülése miatt is jó betartani. Gyógyászati segédeszköz boltokban lehet beszerezni gumilepedőt, mint ahogy a felfekvések megelőzését szolgáló decubitus matracot is. (A decubitus, a felfekvés lényegében hosszú időn át ágyhoz kötött betegeken alakul ki elsősorban a keresztcsontnál és a sarkaknál a tartós nyomás hatására, ez szövetelhalás és rendkívül fájdalmas. A speciális matrac ennek a megelőzését szolgálja, és a kisteleki szakorvosi rendelőben a kórházi zárójelentés alapján sebész szakorvos írhatja fel abban az esetben, ha a beteg már kórházi ellátásban nem részesül.) Egyébként többféle segédeszköz van, amit szakorvos felírhat és akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával jelentősen kevesebbe kerül. Az eszközök közül csak a járást segítő botot írhatja ki a háziorvos, de például a felnőtt járó beteg vagy fekvőbeteg pelenkához javaslatot urológus szakorvos adhat, ami alapján a háziorvos felírja. A felfekvést megelőző gél gyógyszertárban kapható fontos kellék, mert egyben fertőtlenítő hatású, és nyugtatja bőrt, csökkenti a viszkető érzést. Az eszközök, a decubitus martac, a gumilepedő fertőtlenítésére szintén a gyógyszertárban beszerezhető antibakteriális spray ajánlott.

A tisztálkodás, fürdetés hozzátartozik az alapvető személyes higiéniához, így a beteget fürdessük minden nap, reggel vagy este mosdókesztyűvel vagy puha szivaccsal, amit gyakran fertőtlenítsünk. Mozgásképtelen beteg esetében, a fürdetés többnyire az ágyban történik, ehhez szükség van gumilepedőre, ami megóvja az ágyat. Az otthoni betegápolásban a fürdetéssel együtt a hajmosás, szájápolás, a beteg ágyneműjének, törölközőinek, hálóruhájának külön mosása szintén fontos. Továbbá többszöri kisebb mennyiségű étkezést és a napi minimum két liter folyadékbevitelt kell biztosítani, és vigyázni kell a félrenyelésre, felültetve kell táplálni a beteget. Az egyenletes nyelés érdekében étkezés közben gyakran kell folyadékot adni. A vizelet és széklet ürítésének gyakoriságát is meg kell jegyezni. A napi rendszeres vérnyomásmérés reggel és este, cukorbeteg esetén a vércukormérés, a gyógyszerek pontos adagolása, a beteg hátának gyengéd paskolása, hogy a tüdő ne tapadjon le, valamint oldalra fordítása, állapotától függően felültetése figyelmet igényel. Nagyon fontos még a háziorvos rendszeres tájékoztatása a beteg állapotáról.

Emellett az idős betegek fizikai és érzelmi állapotát követni kell, hogy még időben felismerhetők legyenek az egyes betegségek tünetei (depresszió, Alzheimer-kór, Parkinson-kór) és szövődményeik. Ha a beteg kedélyállapota, hangulata megváltozik, ajánlott jelezni a kezelőorvosnak.

A fentieken kívül nagyon lényeges a betegápolásban a kötelességtudaton és felelősségtudaton kívül a türelem, az együttérzés, hogy ha saját magunk lennénk ugyanabban a helyzetben, akkor mi mit szeretnénk, hogyan bánjanak velünk. Jusson eszünkbe az, hogy szüleink ezer egyszer türelmesen válaszoltak az “ez mi?” kérdésünkre, amikor pici gyerekként a világot akartuk megismerni, és ha már a demencia vagy Alzheimer-kór miatt nem tudják, hogy mi kik vagyunk nekik, akkor mi, akik a gondozást végezzük, tudjuk, ő kicsoda nekünk. Továbbá van egy tanmese, amit nem pontosan idézek: a család az étkezésnél a nagyapát az asztaltól félreültette, mert a porcelán tányért összetörte, és ezért fatányérban kapta az ételt. Majd a kisfiú unoka másnap fából faragott valamit, amire az anyukája megkérdezte, ez mi lesz. A gyerek azt válaszolta, fatányér, hogy mikor megöregszetek, ebből kapjatok enni. Másnap asztalhoz ültették a nagyapát és porcelán tányérból ehetett.