Őszi Alkony Nyugdíjas Klub

Önszerveződéssel alakult Balástyán az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub. A csoport létrehozását Tóth Istvánné Klári néni kezdeményezte azokkal az idős emberekkel együtt, akik az 1991-ben megszüntetett Idősek klubjába jártak. A frissen alakult szerveződés akkor a művelődési ház ifjúsági klubjában kapott helyet, és 1991. november 6-án az első összejövetelüket is ott tartották. Ez a civil kezdeményezés azután 1992. október 14-én konkrétabb formát öltött, akkor a klubot 45 alapító taggal hozták hivatalosan létre. Összeállították az alapszabályt, vezetőséget választottak és döntöttek a tagdíjról. Az első vezetőségben Márkus Andrásné, Tóth Istvánné, Nagy Sándorné, Kern Györgyné, Csányi Sándor, Vetróné Tóth Edit, Széll Mihály dolgozott együtt. Két évvel később, 1994-ben tagjai lettek a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségnek, valamint a „Életet az Éveknek” Csongrád Megyei Egyesületnek, amely azóta is szakmai támogatójuk.

Az Őszi Alkony Nyugdíjas klubnak jelenleg 35 tagja van. Vezetője Márkus Andrásné, aki közösségi munkája elismeréseként több díjat kapott már. Legutóbb, 2014-ben a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetsége díszoklevelét vette át. Munkáját négytagú vezetőség segíti: Weisz Zoltánné, Marschsall Péterné, Juhász Andrásné, Balogh Sándorné. A foglalkozások jelenlegi helye a polgármesteri hivatalban, az Idősek Klubjában van. Összejöveteleket hetente egy alkalommal szerdánként tartanak előre összeállított éves munkaterv alapján, és általában beszélgetnek, kártyáznak, játszanak, énekelnek, táncolnak. A foglalkozásokon sok érdekes előadást hallgattak már meg a meghívott vendégelőadóktól különböző orvosi, fogászati, gyógyszerhasználati, közbiztonsági, szociális témákban. Vasárnap délutánonként a tagok kártyázni gyűlnek össze. Az évek során hagyománnyá vált különböző ünnepeik: Pótszilveszter, Farsang, Nőnap, Anyák napja, Mindenki névnapja, Idősek Világnapja ünnepség, Mikulás, Karácsony. Nagyon sok szép és élményekben gazdag kiránduláson vettek részt az elmúlt években: Szilvásváradon, Komlón, Veszprémben, Gyopárosfürdőn, Berekfürdőn, Cserkeszőlőn, Kiskunmajsán, Petőfiszállás-Szentkúton, Tápén, Csíksomlyón, Hévízen, Mórahalmon, Egerben, Tokajban.

Tátika Népdalkörük Juhász Andrásné Jutka vezetésével, tizenöt taggal működik. Népdalcsokrokkal gyakran fellépnek a falusi és megyei rendezvényeken. Az énekkar sikereihez sokban hozzájárult Bitó Józsefné Esztike néni alkotó támogatása, amit évekkel ezelőtti halála miatt sajnos már nem élvezhetnek.

A klub aktívan bekapcsolódik a község közéletébe. A tagok szívesen vesznek részt a település rendezvényein akár munkájukkal, akár műsorral. Szoros kapcsolatot tartanak a falu intézményeivel, az önkormányzattal, az iskolával, az óvodával, a könyvtárral, az Idősek Nappali Klubjával és a civil szervezetek közül a Balástyáért Közalapítvánnyal, az Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. Fontosnak tartják a régi hagyományok őrzését és átadását a fiataloknak.

Szoros kapcsolatuk alakult ki a Vöröskereszttel, több tagjuk egyben a helyi Vöröskereszt csoport tagja. Aktívan részt vesznek a már havonta hagyományos Vöröskeresztes vásárokon, ahol a kedvezményes vásárlás mellett ingyenes ruha cserebere zajlik.

Kiváló kapcsolataik vannak a környező községek klubjaival: a szatymazi, sándorfalvi, kisteleki nyugdíjas klubbal, valamint a Csongrád megyei és az Országos „Életet az éveknek” Nyugdíjas Szövetséggel. Ezt bizonyítják közös programjaink is.

Őszi Alkony Nyugdíjas Klub
Balástya, Rákóczi u. 5.

nepdalkor nyugdijas_klub

Megszakítás