A kerékpározás és a környezettudatos viselkedés

Európai nagyvárosok adatai alapján a városi közlekedésben az összes megtett út körülbelül 10 %-át a kerékpárral megtett kilométerek adják. Magyarországon ez az adat ennek hozzávetőleg ötöde. Viszont, ha a vidéket is nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a lakosság 40%-a Magyarországon hetente legalább egyszer nyeregbe ül. Ez azt jelenti, hogy nagyjából a nem nagyvárosi lakosság 60% rendszeresen kerékpározik.

A kerékpár egyik legfőbb előnye, hogy környezetbarát, használata nem jár károsanyag-kibocsátással. A kerékpár ezen túl részt vehet a tömegközlekedés vonzóbbá tételében, segítségével az autóbusz-megálló nagyobb távolságról is könnyebben elérhető, mint gyalogosan, így a buszmegálló felvevő körzete akár 15-szörösére nőhet. Csökkennek a forgalmi dugók, a zajártalom, és a kevesebb gépkocsi-használat miatt közvetve is csökken a szén-monoxid, szénhidrogén, és nitrogén-dioxid kibocsátás. A Mobile 2020 program sikeressége esetén azzal számol, hogy 90 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg.

A kerékpározás javítja egészségi állapotunkat!
Rövid utaknak legjobb kerékpárral nekivágni. A kerékpározás kitűnő formája a testedzésnek, az állóképesség növelésének és a feszültségek oldásának. A mozgás által felgyorsított anyagcsere hatékonyan méregtelenít a tekerés alatt és után, továbbá erősíti az immunrendszert.

Kerékpározni olcsóbb
A kerékpárral sok pénz spórolható meg azáltal, hogy nincs üzemanyag-költség, parkolási díj, fenntartása, szervizelése az autóénál jóval olcsóbb.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás