A kerékpározás és a közösségi közlekedés

Kerékpártárolók kiépítése megállókban
Az öt km-nél rövidebb utak esetében a kerékpárral történő közlekedés a leghatékonyabb alternatíva, tömegközlekedéssel kombinálva pedig nagyobb távolságokon is versenyképes.
A kerékpár hozzájárulhat a tömegközlekedés vonzóbbá tételéhez, a kerékpáros sebessége négyszerese a gyalogosénak, így távolabbról is gyorsabban odaér a megállóhoz.
A megálló vonzáskörzete 2 négyzetkilométerről 32 négyzetkilométerre nő, ha biztonságos tárolót építenek oda. Ezzel a közösségi közlekedés kihasználtsága is nő, ami a kiépítéshez szükséges beruházásokat rentábilissá teszi.
A tárolóval szemben fontos követelmény, hogy ott helyezkedjen el, ahol a közlekedőnek szüksége van rá, jól megközelíthető helyen, legyen biztonságos, lehetőleg fedett. A felszállás helyétől számított 10-20 méteres távolság az ideális. Legyen jól látható, este megfelelően kivilágított, ha lehet, kamerával megfigyelt a tároló. A gyalogos forgalmat ne akadályozza, védve legyen az autók ráparkolásától, és ne rakodási területen helyezkedjen el.
Fontos szempont, hogy minden fajta kerékpár (férfi, női vázas, MTB, gyermek stb…) elhelyezhető és rögzíthető legyen. Ugyanez vonatkozik a kerékpár tartozékaira is, mint például a kosár vagy gyermekülés. A kerékpárok elhelyezésénél lényeges, hogy az elhelyezést és az eltávolítást a többi kerékpár ne akadályozza, a járművek ne érintkezzenek egymással, a kerékpáros ruházatát ne piszkolja be a többi kerékpár.
Jó, ha egyszerű, gyors a bicikli elhelyezése, nem kell hozzá a kétkerekűt felemelni, a rögzítésnél kényelmes, ha nem kell lehajolni emiatt. A rögzítés stabil legyen, a kerékpár ne tudjon eldőlni, rögzíteni lehessen a vázat, illetve legalább egy kereket a bicikli saját zárjával.
A tároló a kerékpárral érintkező részeken ne rongálja a járművet (például a fényezést). Nyújtson védelmet csapadék ellen, ne legyen elmozdítható, rongálással szemben legyen ellenálló, és a könnyű tisztíthatóság is szempont.
Fontos figyelembe venni azt is, hogy várhatóan mennyi ideig tárolják majd a biciklit, mert ha hosszabb ideig, akkor zárhatónak, vagy személyzet által őrzöttnek kell lennie. Kisebb forgalmú megállóhelyek esetében a tároló elhelyezhető az utas váró pavilonban, nagyobb forgalmú helyeknél külön tároló létesítése nyújt megoldást.

(Balástyán fedett kerékpártároló az autóbusz-megállónál található.)

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

teszi.

A tárolóval szemben fontos követelmény, hogy ott helyezkedjen el, ahol a köz­lekedőnek szüksége van rá, jól megközelíthető helyen, legyen biztonságos, lehető­leg fedett. A felszállás helyétől számított 10-20 méteres távolság az ideális. Legyen jól látható, este megfelelően kivilágított, ha lehet, kamerával megfigyelt a tároló. A gyalogos forgalmat ne akadályozza, védve legyen az autók ráparkolásától, és ne rakodási területen helyezkedjen

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás