Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya 2015-ben alakult 14 taggal, és évente egy közgyűlést tartanak. Az egyesület elnöke Szemerédi László. A kivonulási körzetük egész Csongrád-Csanád vármegyére kiterjed, ami azért fontos a megyei katasztrófavédelem szempontjából, mert a hivatásos tűzoltók munkájához a LIAZ típusú vízszállítójuk 8 m³ vizet tud a tűz helyszínén biztosítani. Éves szinten 30-60 közötti kivonulása van az egyesületnek, és általában autónként 2-3 fővel nyújtanak segítséget az alapító okiratukban meghatározott tevékenységi köreikben.

Az egyesület működését többféle pályázat és a Balástya Községi Önkormányzat működési támogatása segíti.

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya célja

A katasztrófa- és polgári védelmi feladatok végrehajtásában segítse a település lakosságát, a kialakult vészhelyzetekben a települési önkormányzatok védekezési munkáiban aktív katasztrófavédelmi és mentési közreműködést vállaljon.

A Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balástya tevékenységi köre

– Tűzmegelőzés, önkéntes tűzoltás, műszaki mentés

– Speciális mentés

– Polgári védelem

– Részt vesz eltűnt személyek felkutatásában

– Segíti az élet és anyagi javak védelmét

– Közreműködik a polgári védelmi és a katasztrófák hatása elleni megelőzésben, mentésben, a lakosság védekezésre való felkészülésében és felkészítésében

– Megkülönböztetett figyelmet fordít a lakosság polgári védelmi és katasztrófavédelmi ismereteinek megalapozásában, a veszélyhelyzetekben való helyes cselekvés készségszintű kialakításában

– Kapcsolatot tart hasonló célkitűzésű hazai és nemzetközi szervezetekkel

– Ápolja a polgári védelmi hagyományokat

– Közreműködik a környezetvédelmi célkitűzések megvalósításában

– Részt vesz a települési polgári védelmi és katasztrófavédelmi feladatok kidolgozásában és végrehajtásában

– Részt vesz a karitatív szervezetekkel a helyreállítás végrehajtásában

– Részt vesz a személyi és műszaki mentésben, a katasztrófákra történő felkészülés, a katasztrófák elleni védekezés és helyreállítás, újjáépítés feladataiban, továbbá a környezet veszélyeztetésének, károsításának megelőzésében és elhárításában, következményeinek felszámolásában

Az egyesület fenti tevékenységéhez meglévő eszközei

LIAZ típusú vízszállító: 8 m³ víz szállítására alkalmas, 2 db szivattyúval felszerelt, a jármű elején avaroltóval. Beszerzés éve 2015.

Opel Campo: gyorsbeavatkozó járművé átalakítva, 400 literes tartállyal, 180 bar-os szivattyúval, 100 méter tömlővel. Beszerzés éve 2018.

Volkswagen Amarok: műszaki mentéshez, balesetnél útzáráshoz, járművek áramtalanításához, egyéb ügyintézésekhez. Beszerzés éve 2020.

Mercedes-Benz 1219 típusú gépjárműfecskendő: 4000 literes víztartály, 1 db 180 bar-os szivattyú, 100 méter nagynyomású tömlő. Beszerzés éve 2021.

Skoda Fabia kisteherautó: viharkárokhoz, fakidőlésekhez, eszközök, szivattyúk szállításához. Beszerzés éve 2022.

Toyota Hilux ügyintézésre. Beszerzés éve 2022.

Továbbá 4 db stílfűrész, 2 db hordozható benzinmotoros szivattyú, 2 db aggregátor.

Megszakítás