Emlékház

2022. március 17-én avatták fel az Emlékházat, amelyet a Balástya Községi Önkormányzat tulajdonában és a Balástyáért Közalapítvány használatában lévő volt kántorház felújításával alakítottak át kiállítótermekké.

1891. október 25-én tartották a Szegedhez tartozó Felsőtanyán a külterületi közigazgatási központ avatóját, és az akkori első középületek egyike alakult most át Emlékházzá. Azért nevezzük volt kántorháznak, mert 1937-től 1984-ig Szőke Lajos kántor lakott ott családjával. Később magánkézbe került, és az önkormányzat 2014-ben megvásárolta. 2021-ben a felújításhoz sikerült a Vidékfejlesztési Program pályázatán 15 millió forint támogatást nyerni „Kultúr-tér és Élet-tér Balástyán” projektcímmel, és ehhez az önkormányzat biztosított csaknem 2,5 millió forint önerőt.

Helyi kulturális értékeket bemutató kiállítások, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvények, és egyéb programok szervezésére van lehetőség ebben a középületben. Jelenleg a három kiállító teremben különböző témakörökben láthatóak a régi paraszti élet és a közélet értékei, fotói, valamit egy felajánlásnak köszönhetően régi szobabútor is helyet kapott.

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ ELŐZETES TELEFONOS EGYEZTETÉS ALAPJÁN.

BEJELENTKEZÉS:

PÉTERNÉ BÁRKÁNYI TÍMEÁNÁL

06 30 851 3396

Megszakítás