Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Balástyai Csoportja

Sok éve működik már Balástyán mozgáskorlátozottakat összefogó, érdekeiket képviselő szerveződés. A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének története még a rendszerváltozás előttre nyúlik vissza: 1981. április 27-én alakította 122 elkötelezett tag. Az egyesület elnöke régóta dolgozik a közösségért, Tóth Margit 2001 óta tölti be ezt a tisztséget. Először a megye öt nagy városában alakultak csoportok, majd később csaknem minden településen. Balástyán 1997-ben 14 mozgáskorlátozott összefogásával jött létre az egyesület helyi csoportja Fekete Mária Magdolna irányításával. Több vezetője is volt a szervezetnek, jelenleg Gera Jánosné végzi a titkári munkát, a tagság létszáma pedig már elérte a harmincat.

Az egyesület alapfeladata a fogyatékossággal élő, ezen belül elsősorban a súlyosan mozgássérült emberek társadalmi életben való egyenrangú részvételét segítő, a fogyatékosságból eredő sajátos érdekek képviseletét, szükség esetén védelmét is ellátó, civil szervezeti keretek közt működő segítség, támogatás nyújtása, melyet a társadalmi gondoskodási és ellátó rendszer mellett leginkább az ugyanezen hátrányokkal élő emberek által létrehozott civil szervezetek segítségével és közreműködésével kaphat.

Az egyesület működésének alapvető célja a fogyatékossággal élő, de különösen a mozgáskorlátozottság következtében tartósan fogyatékossá váló emberek érdekeinek megjelenítése, képviselete, szükség esetén védelme, számukra szolgáltatások szervezése és nyújtása. E célok megvalósítása érdekében meghatározott további alapcélok: a fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik számára lelki támasz, valamint a társadalomban való részvételük elősegítése érdekében mentális, pszichés, sorstársi tanácsadás, jogi, információs és rehabilitációs segítség, és munkaerőpiaci szolgáltatás biztosítása.

A megyei szervezet a helyi csoportok vezetőit rendszeresen tájékoztatja az aktuális teendőkről. A helyi csoportok évente két-három alkalommal csoportgyűléseken adják tovább a tagoknak a számukra fontos információkat.

 

Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete

6725, Szeged, Petőfi Sándor sugárút 75.
Telefon: 62/444-074
Adószám: 19746896-1-06
E-mail: mozgaskorl@invitel.hu
www.meoszinfo.hu/interaktiv/egyesuletek_46/

Balástyai csoport titkára: Gera Jánosné

Telefon: 06 (30) 467-6070
E-mail: balastya.mcsme@citromail.hu

A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Balástyai Csoportjának hírei a Balástyai Újság januári számának 10. oldalán olvashatóak.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás