Kerékpáros közlekedésre vonatkozó rendelkezések

Kerékpáros közlekedésre vonatkozó rendelkezésekről a Kistelek Városi Rendőrkapitányság tájékoztatója

A kerékpárral közlekedőkre is vonatkozik a KRESZ előírásainak maradéktalan betartása, de emellett a balesetmentes közlekedés érdekében rendelkezniük kell a biciklire felszerelt kötelező biztonsági eszközökkel.

A közlekedésben részt vevő kerékpárt fel kell szerelni:

– könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,

– két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

– hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,

– egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával, (világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is, a világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet)

– egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával, (világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is, a világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet)

– elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

– legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az előírásoknak megfelelően a gumiabroncsokon.

A kerékpárra felszerelendő kötelező elemek így a világítóberendezések megléte nappal is szükséges, azok hiánya minden napszakban a szabályok szerint szankciót von maga után. Továbbá éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie lakott területen kívül, és lakott területen kívüli kerékpárúton is!

A KRESZ kimondja, hogy biciklivel a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol pedig ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár-közlekedésre alkalmatlan, a gyalogosforgalom zavarása nélkül, és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad haladni. Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad közlekedni.

Bizonyos esetekben a szabálysértések elkövetése miatt kiszabható szankciók tekintetében a rendőr számára nincs lehetőség a mérlegelésre. Megkülönböztetjük egymástól a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegéseket, illetve az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírságokat, helyszíni bírságokat. A közigazgatási bírságok mindegyike fix összeg, azok köréről a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet rendelkezik. A szabálysértési pénzbírságok, helyszíni bírságok egy csoportja esetében a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet határoz meg kötelező mértékű összegeket.

A fentiekből kitűnik, hogy viszonylag szűk azon közlekedési szabálysértések köre, amelyek elkövetőivel szemben az alkalmazott szankció tekintetében a rendőr saját hatáskörében jogosult mérlegelni.

Az ittas kerékpározásra vonatkozó rendelkezések 2014. július 19-től megváltoztak.

A KRESZ-ben foglaltak szerint járművet az vezethet, aki

– a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs,

– a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van,

– a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

Amennyiben a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, a jármű vezetésére vonatkozó utolsó feltételt nem kell alkalmazni!

Ha a kerékpáros nem képes a jármű biztonságos vezetésére, vele szemben szabad összegű helyszíni bírság szabható ki vagy szabálysértési eljárás kezdeményezhető.

A kerékpárral közlekedőknek a személyazonosságot igazoló okmányaikat mindig magukkal kell vinniük!

Kerékpáros közlekedés Balástyán

Az új kerékpárút a Kistelek-Balástya kerékpárút folytatásában épült, és a Hotel Orchidea előtt útburkolati jel jelöli a haladás irányát, utána a templom mellett kerékpárúton lehet közlekedni. A Kóródy és a Jókai utcákban táblával jelölt a kerékpárral való közlekedés lehetősége a Forráskúti út mellett megépített kerékpárútig. A Jókai utca és a Forráskúti út találkozási pontjától az aszfaltozott kerékpárút a vasúti átjáróig az út jobb oldalán, a vasúti átjáró után az út bal oldalán vezet az Őszeszéki tó mellett kialakított kerékpáros pihenőhelyig, az M5-ös autópályáig.

Balástya lakott területén belül a közúti közlekedésben a KRESZ szabályai szerint vehetnek részt a kerékpárosok. Ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás