Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren

„Zsip-zsup kender zsup….”, a kender 1000 éve címmel új időszaki kiállítás nyílik a szomszédos Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, július 6-án, szombaton 11 órakor.

A tárlat a kender termesztésének és sokszínű felhasználásnak módját mutatja be, a már említett 1000 esztendőt felölelve. A honfoglalás kori textilleletektől a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagán át, az egykori szegedi kendergyár tárgyi emlékeiig tekinti át az iparág históriáját, melynek a fenntartható fejlődés megteremtésében is fontos szerepe lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a kender milyen sokféleképpen hasznosítható az élelmiszeripar- és az építőipar mellett használati tárgyaink alapanyaga is lehet, így készülhet belőle például többek között jógamatrac, cipő és napszemüveg keret. A tárlatban a termékek bemutatása mellett a környezetbarát, lebomló kender jövőjéről is szó esik, így annak az elektromos technológiában vagy az autóiparban való felhasználásáról is.

A kiállítás – amely az Emlékpark és a Hempy People kender-terméktervező együttműködésében valósul meg – Ópusztaszeren, az Emlékpark Látogatóközpontjának aulájában tekinthető majd meg.

Megszakítás