Balástyán is virágzik, majd meghal az agávé

Az agávé életében egyszer virágzik igazán, utána meghal. A balástyai kertész, Böröcz Tamás tanyáján egyszerre kettő is díszbe öltözött, az egyik mintegy 8 méteres virágzatot növesztett.

Mielőtt folytatnánk, nézzünk pár információt erről a különleges növényről! Neve a latinosított ógörög agavus szóból ered, jelentése jeles, előkelő, illusztris. Amerikában őshonos Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig, a legtöbb faja Mexikóban, illetve az USA-ban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek valamennyi kontinensre átvitték a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókba, ahol aztán több faja kivadult, 25-40 évente virágzik. Mexikó őslakosai már 9000 éve termesztették.

Az 50 éves, 30 esztendeje kertészkedő Böröcz Tamás agávét először korábbi görögországi nyaralásán látott, megtetszett neki, elhatározta, neki is lesz. 2006-ban a Déli Apróban talált egy szegedi hirdetést három elvihetőről, elhozta őket. Nála ezekből most kettő növeszt „virágtartót”, az egyik 8 méteres. – Szép, de macerás növény: lándzsás levelei befelé fogazottak, tüskések, a csúcsuk tövisben végződik, nincs is „ellensége”, sem rovar, sem más állat, pedig jelentős a víz- és tápanyagtartalma – mondta Tamás.

– A szívóssága, a kitartása és a szimmetriája miatt szeretem, utóbbira magyarázat, hogy a levelei, ahol őshonos, úgy gyűjtik össze a reggeli harmatot, hogy egyik szintről csöpög a másikra, végül mind a tövéhez jut. A hosszú száron lévő bugavirágzatban 3-4 ezer, 10 centis liliomszerű virág van, mégis a mellette, a talajon lévő oldalsarjakról szaporítják, azokból legalább 20-30 kis egyed nő a tövénél. Ez az egyszerűbb, a magok kemény tokban rejtőznek. Az anyanövény végül azért pusztul el, mert a benne lévő vizet és tápanyagot folyamatosan a szárba pumpálja. Már most látható, hogy fonnyad, végül teljesen elszárad – sorolta és magyarázta Böröcz Tamás.

A pálma, főnixpálma, banánfa, fügefa és gyömbér társaságában lévő három példány nagyjából 35 éves, de a csíkos változat még „kivár”, pár esztendő múlva virágozhat.

20240702_092501_1067x800

kép 1 / 6

Megszakítás