Egészségnapokon vehetett részt a lakosság

Községünkben tavaly a koronavírus-járványveszély miatt nem volt lehetőség az Egészséghetet megszervezni. Ebben az évben a járványügyi szabályok betartásával október 18-a és 22-e között rövidebb, kevesebb programot tartalmazó Egészségnapokat szerveztek a védőnők, Böröczné Huszka Edina és Czirok-Molnár Lilla. Ez volt a 22. alkalom, hogy meghívott szakorvosok szűrővizsgálatokat végeztek Balástyán.

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek nagy jelentősége van a lappangó, még tünetet nem adó, ám jól kezelhető betegségek felderítésében. A bőrgyógyászati szűrővizsgálattal a bőrfelszínen lévő elváltozások dermatoszkóppal ötvenszeres nagyításban láthatóak, az anyajegyekben esetlegesen megindult változások már teljes biztonsággal megállapíthatóak. A nőgyógyászati méhnyakrák szűrés a nőknek rendkívül fontos vizsgálat, mert a méhnyakrák kialakulása sokáig tünetmentes, így a panaszok megjelenésekor sokszor már késő orvoshoz fordulni. A férfiaknál az ujjbegyből vett vérminta alapján a prosztata állapotára utaló értékek lehetnek kórjelzők. Az ultrahang vizsgálattal elsősorban a belső szervek állapota deríthető ki. A csontsűrűség vizsgálattal a csontritkulást korai stádiumban csak ezzel a méréssel lehet kimutatni. A számítógépes gerincszkenner a gerinc alakjának meghatározására ad lehetőséget. Ez a módszer sugármentes, és hét éves kortól alkalmazható. Egy fok pontossággal következtetni a csigolyatestek záró lemezei által bezárt szögekre, gerincferdülésre, a medence billenés mértékére. Csigolyáról csigolyára feltérképezhetők a diszharmonikus szakaszok, hol, milyen aszimmetria van. A lelet elsősorban irányt mutat a gyógytornászoknak, manuálterapeutáknak, gyógymasszőröknek. Azért fontos vizsgálat, mert a gerinc betegségei kihatnak a teljes szervezet működésére is.

Az Egészségnapok további szűrései szintén nagyon fontosak az egészség megőrzése miatt. A testi állapotfelmérés, a látásvizsgálat, az étrendi tanácsadás, a BEMER terápia mind hozzásegít a teljesebb élethez. A szűrővizsgálatokon kívül a baba-mama klub programját meghívott előadó színesítette, valamint az idősek klubjába helybe érkezett a látásvizsgálat, a hallásszűrés és a BEMER terápia. A szűrések mindegyike sikeres volt, az előjegyzésre hamar beteltek a helyek, és voltak szűrések, amelyekre többen is jelentkeztek. Például a bőrgyógyászati szűrésen 32-en, a nőgyógyászati vizsgálaton 32-en, az ultrahang diagnosztikán 26-an, a csontsűrűség mérésen 18-an, a számítógépes gerincdiagnosztikán 8-an vettek részt. Összesen több mint 160-a keresték fel az Egészségnapok programjait. Aki szerette volna kivizsgáltatni magát, annak volt rá lehetősége.

Az ingyenes szűrővizsgálatokat a Balástya Községi Önkormányzat és a Kisteleki Egészségfejlesztési Iroda támogatta.

DSC_9203_800x533

kép 1 / 6

Megszakítás