A koronavírus-járvány miatt Balástyán is lesz a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálat

Az új koronavírus-járvány rövid idő alatt világméretűvé vált, és alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme ? a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem ? és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével május 1. és 14. között kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Ezúton tájékoztatom, a lakosságot, hogy Balástya is bekerült a mintába, így az itt élők közül 13 előre kiválasztott személyt kérünk, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így a kutatás fontos információt adhat többek között a kockázati tényezőkről.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégezzük a szűrést.

Kérem mindazokat, akik a kiválasztás után a mintába bekerültek, segítsék a járvány elleni küzdelmet, mellyel hozzájárulnak a vírus elleni kutatás sikeréhez!

Prof. Dr. Merkely Béla,

a Semmelweis Egyetem rektora

Megszakítás