Böllérfesztivál

A Balástya Községi Önkormányzat november 8-án és 9-én tizenkilencedik alkalommal rendezett Böllérfesztivált. A sertések feldolgozásán kívül több olyan program volt, ami vonzotta a látogatókat. Igazi fesztiválhangulatot élhetett át mindenki.

Pénteken délután a Balástyai Big Band zenés műsorával kezdődött a rendezvény. Később meggyújtották a tábortüzeket, és sült a szalonna a nyársakon. Közben a sátorban Ujvári László polgármester és a képviselő-testület tagjai sütötték a 300 hamburgerbe a húspogácsákat, amit azután a rendezvényre korábban érkezőknek szétosztottak. A színpadon a zalaegerszegi KISZÖV Senior Táncegyüttes tagjainak néptáncbemutatója után Bódi Guszti és Margó fergeteges hangulatot varázsolt a nagy tömegnek. Guszti a közönség soraiban is énekelt, és hatalmas sikert arattak. Az est hajnalig tartó zeneszóval folytatódott, a sátorban a Big Band bárkinek eljátszotta a nótáját.

Szombaton reggel nyolc óra után Ujvári László polgármester és Kiss József, a Böllérfesztivál főszervezője köszöntötte a rendezvényre érkezőket, a bölléreket és a vendégeket, majd Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára üdvözölte a rendezvény résztvevőit. Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Hagyományőrző Bizottságának Venesz-díjas elnöke a kolbásztöltő-, főző- és süteménykészítő verseny tudnivalóit ismertette. Ezután a „fogópálinka” elfogyasztása és az ágyúszó következett. A Tápióbicskei 1848-as Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúját Ujvári László polgármester „szólaltatta” meg. Ez jelezte, hogy megkezdheti a hat böllércsapat a sertések feldolgozását, közöttük testvértelepüléseink, Torontáltorda és Balatonakali is felkészültek a böllérkedéshez. A kolbásztöltő versenyre 13 csapat nevezett be. Az általános iskolások is néhány szülő segítségével ügyesen gyúrták a kolbászhúst, töltötték és sütötték a kolbászt. Közben a húsipari cégek több mázsa füstöltáruiból válogathattak mindazok, akik kilátogattak a rendezvényre. Kirakodóvásár, kézműves termékek, kürtőskalácsos, cukorkaárus, lángossütő, körhinta, dodzsem, étel és ital várta a vendégeket a rendezvénytéren és a sátorokban. A ?Technikai Járművek Baráti Köre Balástya? Közhasznú Egyesület évadzáró találkozójára jó néhány régi autó és motor érkezett. Idén is volt felvonulásuk, a Kóbor-ló Lovastanyához látogattak el együtt. A színpadi műsorok között minden korosztály talált nézni valót. Délben lépett színpadra Szandi, aki közvetlenségével, kedvességével mindenkit elbűvölt. Koncertjére nagyon sok rajongója jött el. A fesztivál alkalmával a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének Balástyai Csoportja Szomszédoló főzőversenyt szervezett, és meghívták a dóci, a kisteleki és az ópusztaszeri csoportokat. A főző- és süteménykészítő verseny zsűrije az ebédlőben értékelte a sokféle finomságot, és a rendezvény zárásaként a díjakat a színpadon osztották ki.

Este a Böllérbálban a Bábabokra Néptánccsoport és a zalaegerszegi KISZÖV Senior Táncegyüttes tagjainak műsorát láthatták a bálozók. Ujvári László és Kiss József üdvözölte az est résztvevőit, és megköszönte mindazok munkáját, akik sokat tettek a rendezvény sikeressége érdekében. A vacsora előtt és után a Gera Fivérek zenéjére sokan táncoltak. Az éjfél utáni tombolasorsolás fődíjai egy hetvenezer forint értékű fogfehérítésről szóló ajándékutalvány, egy birka és egy kontakt grill volt. Amikor a tombolázás befejeződött, hajnalig folytatódott a mulatság.

A bálban a vendégek között ott voltak a térség polgármesterei és Farkas Sándor országgyűlési képviselő is.

Illin Klára

A Böllérfesztivál teljes fotósorozata a Balástyai Gémes Eszter Könyvtárban megtalálható, fotók nyomtatása megrendelhető, valamint a fotóválogatás letölthető a www.balastya.hu/hírek és a www.balastya.hu/galéria/képek oldalon.

Köszönet

A Böllérfesztivál megrendezéséhez, lebonyolításához adott segítségét köszönjük a szervezőknek, segítőknek, önkormányzati dolgozóknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, vállalkozóknak. Mindannyiuk összehangolt, együttes munkája járult hozzá ahhoz, hogy tizenkilencedik alkalommal is egy sikeres rendezvény részesei lehettek a balástyaiak és az ide látogató vendégek.

Ujvári László polgármester

Kiss József főszervező

A böllérnapi főző- és süteménysütő verseny eredményei

Böllér tál

  1. Haspárti Team
  2. Csányi Ferenc (Hentes csapat)
  3. Balatonakali

Kolbásztöltő verseny

  1. Kisteleki Sokkolók
  2. Pusztaszeri motorosok
  3. Balatonakali

Kolbásztöltő verseny (ifjúsági)

  1. Kolbász Ászok – Balástya
  2. Röfi csapat – Balástya
  3. Luxus feleségek – Balástya

Egyéb

  1. Dékány Levente ? vegyes tál
  2. Mozgáskorlátozottak Egyesülete Balástya ? töltött káposzta
  3. Torontáltorda ? vegyes tál

Édes sütemény

  1. Darabont Éva ? almás krémes, csokis kókuszos, kókusz szelet, hamis túrós
  2. Szemerédi Lászlóné ? hájas kifli
  3. Kószó Szilvia ? csokis málnás kocka, mandulás álom, kakaós tépős kalács

Különdíj: Dékány Erika ? Márton napi édesség

Sós sütemény

  1. Kószó Szilvia ? tejfölös pogácsa
  2. Orbán Zoltánné ? tepertős pogácsa
  3. Farkas Éva ? burgonyás rétes

Különdíj:

Csányi Ferenc

Dékány Levente

Balatonakali

Torontáltorda

Mozgáskorlátozottak Egyesülete Dóc

DSC_6391_1200x800

kép 357 / 357

Megszakítás