A víz jelentőségéről és az esővíz hasznosításáról szemléletformáló előadás

Augusztus 31-én, a Tanodában tartottak előadást a Balástya Községi Önkormányzat munkatársai, Péterné Bárkányi Tímea és Karácsonyiné Kapocsi Zsuzsanna a víz jelentőségéről és az esővíz hasznosításáról.

A többi között az előadók érdekességként említették meg, hogy az ember naponta 120 liter vizet elfogyaszt a tevékenységei során. Például tisztálkodáshoz, ivásra, főzéshez, mosogatáshoz ennek 47 százalékát, valamint mosáshoz, autómosáshoz, WC-öblítéshez, kerti öntözéshez a további 53 százalékot. Az utóbbiak kiválthatóak esővízzel, ezért célszerű az esővizet gyűjteni. Bár a mosáshoz tanácsos aktív szénen keresztül szűrni az esővizet. Továbbá a természetben a víz körforgását egy ábrán mutatták be a hallgatóságnak.

Az előadás a TOP-2.1.3-15-CS1-2016-00011 kódszámú, Balástya A3-as vízgyűjtő területén csapadékvíz elvezető hálózat építése projekthez kapcsolódott.

A víz fizikai jellemzői

A víz kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön a legszélesebb körben használt vegyület. A víz az ember és a környezet számára való jelentőségét illetve az ezzel kapcsolatos feladatokat az Európai Tanács 12 pontban deklarálta az ?Európai Víz Chartában? a következők szerint: 1. Víz nélkül nincs élet. A víz érték és létfontosságú környezeti elem. 2. Az édesvíz készletek nem kimeríthetetlenek. Ezért ezeket meg kell őrizni, ill. védeni. 3. A víz szennyezése veszélyes az ember és más vízfüggő élőlények számára. 4. A víz minőségének ki kell elégítenie a különböző használatok igényeit, különösen az emberi egészség szempontjából lényeges követelményeket. 5. A használt vizek vízfolyásokba vezetésével a víz minősége nem akadályozhatja annak további termelési illetve személyes célú használatát. 6. A vízkészletek megőrzése szempontjából a növényvilág és különösen az erdők szerepe igen nagy. 7. A vízforrásokat meg kell őrizni. 8. A vízügyi hatóságoknak meg kell tervezniük a helyes vízgazdálkodást. 9. A vízvédelem szükségessé teszi a szakoktatás, a tudományos kutatás és a nyilvánosság tájékoztatásának intenzifikálását. 10. A víz közös tulajdon, melynek értékét mindenkinek fel kell ismernie. Az egyének kötelessége a víz célszerű és gazdaságos használata. 11. A vízgazdálkodást természetes vízgyűjtő területek és nem politikai illetve adminisztratív határok keretében kell megvalósítani. 12. A víz nem ismer semmiféle határokat, ezért mint közös forrás nemzetközi együttműködést tesz szükségessé.

Megszakítás