Müller-szék

A Balástyához és Kistelekhez tartozó 84 hektáros védett terület legértékesebb részei a szikes tó, a semlyékek és a vizenyős rétek. Ezek az élőhelyek változatos madárvilágnak nyújtanak kedvező életfeltételt.

A terület szépségét, madárvilágát épített toronyból csodálhatjuk.

A tó a Duna-Tisza közi szikes tavak láncolatának egyik jellegzetes képviselője. A környék vízrendezése után talajvízszintje lesüllyedt, ezért nyár derekára rendszerint kiszárad, csak az északnyugati végében marad víz. Csapadékos ősszel és tavasszal újra kialakul az összefüggő vízfelület. A tó maximális vízmélysége 0,9 méter, a közepén egy horogszerűen benyúló félsziget egy védett öblöt képez. Jellegzetesek a délkeleti rész szikpadkái is. A szikes vízben kora tavasztól elszaporodó növények és állatok jelentős táplálékot nyújtanak a vízimadaraknak. Számuk az őszi, tavaszi madárvonuláskor a legnagyobb. Népes a fészkelő madarak száma is, főképp a sziki madarak lelnek itt otthonra. A Müller-széken összesen 58 fészkelő, 68 átvonuló, kóborló, 10 téli vendég és 16 ritka vendég madárfaj előfordulását sikerült eddig kimutatni. A fészkelő fajok közül legértékesebbek a gulipán (Recurvirostra avosetta), a gólyatöcs (Himantopus himantopus), a nagy goda (Limosa limosa), a kisvöcsök (Tachybaptus ruficollis) és a széki lile (Charadrius alexandrinus).

A növények közül figyelemre méltóak a terület délkeleti harmadán uralkodó sovány csenkesz és a sziki mészpázsit, a középső részen jelentős a sziki káka.

Marián, M.  szerk. (1980): A Dél-Alföld madárvilága. Szeged.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/piros_pont_takaritott_a_nemzeti_park_balastyan/2104460/

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: http://csongrad-megye.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=1&limitstart=3

« A 2 »

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás