Kiss István

?a faluban a tűznek soha nem szabad kialudnia??

Kiss István 1939. április 2-án született Makón.
A balástyai művelődési ház vezetője volt 1961. január 16-tól 1990. február 1-ig. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola népművelés szakán végzett 1980-ban. A népművelő szakma Szocialista Kultúráért, Ifjúsági Díj, Kiváló Népművelő kitüntetésekkel ismerte el országos hírűvé vált munkáját.

Balástyán nehezen indult Kiss István közösségteremtő munkája. Először személyes kapcsolatokat kellett kiépítenie, hogy elfogadják a más településről jött népművelőt. Az új igazgató az elődök szelleméhez méltóan huszonkilenc évig szervezte magas színvonalon a falu közösségi- és kulturális életét, gyarapította a művelődési ház felszerelését, technikai eszközeinek számát, és eközben tervezte, szervezte az épület felújítási munkáit. Tevékenysége során élte virágkorát a művelődési ház. Munkája nagyon sokrétű volt. Nem pusztán művelődési ház igazgatóként dolgozott, hanem egy biztos pontja lett az embereknek, ha problémájuk adódott. Alkotó emberként az irodalom, képzőművészet, filmművészet és a zene világában is otthonosan mozgott. A tehetségeket felismerte és ösztönözte kibontakozásukat. Különböző alkotó és befogadó közösségeket szervezett és vezetett. Az ifjúsági klubmozgalom apostola volt. A művelődési ház programjai és a rendezvények szervezésénél is törekedett a helyi igények kielégítésére. Ebben az időszakban számtalan klubforma, tanfolyam, előadás, bál, tánc- és zeneoktatás, színjátszó kör, tájszínház, műsoros est volt, és mozi is működött.
A művelődési ház látogatottságáról, a művelődési formákról, saját munkájáról az igazgató 1975 és 1983 között önfelmérést végzett, ami a Népművelési Intézet gondozásában jelent meg 1984-ben, de 1982 és 1988 közötti időszakból is maradtak feljegyzései. Községünk életét fotókkal és események filmfelvételével örökítette meg. Sokszínű munkájával nyugdíjazásáig főállásban szolgálta Balástya lakosságát.

Kiss István népművelő 1993. március 3-án hunyt el.

Emlékét több kiadvány, és portréfilm őrzi.
A Balástya Község Közművelődéséért és Fejlődéséért Közalapítvány 1993-ban adta ki a ?Közösség szolgálatában ? In memorian Kiss István 1939-1993? című kötetet, összegyűjtve a Kiss Pistától származó és a róla szóló írásokat. A Közalapítvány 2002-ben adta ki a Balástyai Képek című albumot, amelyben a falu életét bemutató fényképválogatás található, amelyet Kiss Pista készített.
Dr. Buglya Sándor filmrendező portréfilmet készített róla ?Népművelő? címmel.
Szakmai munkájának eredményeként ?tanítványai? viszik tovább az eszmét, követik a példát a maguk módján?
?munkaadóként, hogy ?csapat? dolgozzon körülöttük,
?pedagógusként, hogy osztályuk ?közösség? legyen,
?civilszervezetekben tevékenykedve közös célok megvalósításáért,
?művészeti alkotó közösségekben az alkotás öröméért,
?a hétköznapokban önzetlenül órákat-napokat szervezve a falu eseményeit.
Sok-sok balástyai EMBER, akik akkor megérezték és azóta is érzik-tudják, hogy közösségben jobb, hogy együtt könnyebb.
Talán ennek köszönhető, hogy Balástya közélete aktívabb a környékbeli településekénél.

A közösség szolgálatában

kisspista-1 kisspista-2 kisspista-3 kisspista-4kisspista-5

kisspista-7kisspista-6

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás