Bejárást tartottak Balástyán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakértői

Június 6-án Nagy Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomszabályozási osztályvezetője és Székely-Hoffmann Andrea Anett, a forgalomtechnikai osztály munkatársa látogatott el Balástyára, hogy helyszínen tegyenek javaslatot a művelődési ház és a Széchenyi ABC közötti gyalogátkelőhely, valamint a gyógyszertár előtti gyalogátkelőhely lehetséges kialakításával kapcsolatban. Ujvári László polgármesterrel együtt megnézték a forráskúti-dóci útkereszteződést is, hogy ott milyen megoldást lehetne találni a biztonságosabb közlekedésre.

 

Az osztályvezető a művelődési ház és a Széchenyi ABC közötti gyalogátkelőhely ügyében elmondta, hogy a művelődési ház oldalán a leállósáv egy részén kiemelt szegélyt szükséges építeni gyalogos felálló hellyel. Ezt úgy kell kialakítani, hogy mind a megközelítésnél, mind az elhagyásnál a felálló helyből legalább egy-egy, de lehetséges, hogy két-két gépjármű helyet el kell venni a parkolósáv területéből, amit burkolatjel festéssel lehet megoldani. Az ABC előtt azon gondolkodni kell, hogy oda kiemelt szegélyt kell-e építeni, de talán ott is szükséges, viszont azon az oldalon nem szerencsés a bolt parkolója miatt. Erről a tervező állásfoglalását lehet majd elfogadni. A gyalogátkelőhely kiemelt megvilágításának megoldása fontos, ehhez a meglévő közvilágítási oszlopon lévő világítótest helyett egy hosszabb, az úttest fölé benyúló karon lévő lámpatest felszerelését javasolta.

 

A gyógyszertárnál kialakítandó gyalogátkelőhelyhez egy kandeláber oszlopot kell telepíteni az átkelőhely megvilágításához, mert ott nincs megfelelő fényforrás. Ott is ki kell alakítani a gyalogos kapcsolatokat, szegélyeket. A gyógyszertár oldalán egy autóparkolót kell megszüntetni útburkolati jelekkel, és egy virágtartóval, hogy a gyalogátkelőhely belátható legyen. A szemközti oldalon egy gömbakácfát kell kivenni és az elsőbbségadás táblát szükséges áthelyezi a gyalogosközlekedés érdekében. Az útburkolati jelek felfestése ezután lehetséges.  

 

A forráskúti-dóci útkereszteződésnél az ötletként felmerült körforgalom kialakításához van ugyan hely, de nagyon sokba kerülne, amit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem tud vállalni. Ebben az esetben az osztályvezető álláspontja az, hogy a terelősziget mellett, a terelősziget kiszélesítését jelző útburkolati jelek felfestésével lehet megoldani a biztonságosabb közlekedést. A munkát ezen a szakterületen dolgozó cégtől az önkormányzatnak kell megrendelnie.

 

Eljárásrend a gyalogátkelőhelyek esetében:

Első lépés a gyalogos átkelőhely kijelölése, ami közlekedéshatósági jogkör. Utána meg kell terveztetni, amit a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel jóvá kell hagyatni. Ezt követi a fénymérés megrendelése, majd a kivitelezéshez egyrészt az áramszolgáltató, másrészt a szakterületnek megfelelő kivitelező cég kell a szegélyépítéshez és az útburkolati jelek felfestéséhez.  

 

A gyalogátkelőhelyek létrehozásáról, illetve a forráskúti-dóci útkereszteződésnél lehetséges kisebb átalakításról majd a képviselő-testület dönt.

 

 

Megszakítás