Karácsony az iskolában

A Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskolában december 20-án karácsonyváró készülődést tartottak. A tanulók osztályaikban készítettek apró ajándékokat, beszélgetéssel, közös játékkal hangolódtak a közelgő ünnepekre.

Az utolsó tanítási napon együtt ünnepelték a karácsonyt. A műsort Jenei Norbert hitoktató állította össze. A fenyőfa alá idén is került ajándék, és természetesen a szaloncukor sem maradt el.

Rabi Edit Éva igazgatónő a műsor után egy idézettel kezdte a beszédét: „Az egyedüli dolog, amiért érdemes ezen a földön élni, az az, hogy az ember tudjon szeretetet adni és elfogadni is. Csak ez teheti boldoggá az embert. – Milyen egyszerűen hangzik, és mégis olyan nehéz megvalósítani! Hiszen sokan azt gondoljuk, a szeretet természetes, de valahogy a mindennapjainkban ez mégsem jelenik meg. Kitölti életünket az iskola, a munkahely, a kollégák, az aggódás, a gondok, problémák: életünkbe észrevétlenül belopóznak a szürke hétköznapok”. Az idézet után az igazgatónő elmondta, hogy a karácsony egymáshoz vezet bennünket, nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés. „Szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig a szeretet. A karácsonyt megelőző hetekben a várakozást, a nyugodt készülődést kellene előtérbe helyeznünk. A karácsony nemcsak a keresztény emberek számára fontos ünnep, hanem a világon mindenhol örömnap. Eredeti üzenete valamiért az évek során kicsit elveszett, a szeretet időnként elhalványulni látszik. Fényét azzal tudjuk erősíteni, ha a karácsonyfa alá az ajándékokkal együtt elhelyezzük szívünk szétáradó szeretetét is. Ezt az ünnepet az emlékezés, az együttlét élménye, a boldogság érzése különbözteti meg a hétköznapoktól. Egymásra mosolygunk, mert együtt lehetünk. Meggyújtjuk a gyertyákat, és emlékezünk azokra is, akik már nincsenek velünk. Őrizzünk meg ebből az ünnepi pillanatból morzsákat az eljövendő év hétköznapjaira azért, hogy azokból is kicsit ünnepit, kicsit méltóságteljeset, a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk. Mit is kívánhatnánk magunknak a következő évre? Természetesen mindenkinek egészséget, boldogságot, békességet, anyagi biztonságot és szerencsét.”

Rabi Edit Éva az ünnepség végén kiemelte, hogy a szaloncukor mellé egy különleges élményt kapnak ajándékba a gyerekeknek, az iskolába egy bűvész látogat majd el, aki mutatványaival elkápráztat mindenkit. Ezután Ron Cristian soraival kívánt áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket és jó pihenést a téli szünetre:

„Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni. Higgy a csodában, mert teli van vele az élet. De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai.”

Megszakítás