Hatan kaptak elismerést a Falunapok megnyitóján

Balástya község képviselő-testületének döntése alapján 2022-ben a Falunapok alkalmával hatan részesültek Balástya Községért Elismerésben. Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára is jelen volt az eseményen.

Ujvári László polgármester üdvözlő szavai után Farkas Sándor köszöntötte a balástyaikat a Falunapok megnyitóján. Elismeréssel szólt községünk munkájáról, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az a nagyszabású kiállítás, ami a korábbi években a sportcsarnokban volt látható, településünk már nem tudta megrendezni.

A köszöntő után Ujvári László az elnyert pályázatokkal az idén megvalósult fejlesztéseket ismertette, és beszélt a közeljövőben tervezett beruházásokról. Megköszönte Péterné Bárkányi Tímeának, az önkormányzat munkatársának a pályázatok írásában és lebonyolításában részvételét. Ezután a polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület korábban Balástya Községért Elismerést alapított négy kategóriában, és döntésük alapján most hatan vehetik át ezt a kitüntetést.

A Közszolgálati kategóriában, az egészségügyben hosszú évekig eltöltött munkája elismeréseként Tóth Sándorné Tóth Zsuzsanna nyugdíjas védőnő a „Közszolgálatban végzett munkáért” díjat, a Civil szervezetek, társadalmi élet kategóriában községünkben végzett kiemelkedő közösségi munkájáért Berkes Antal zenész „A településen végzett kiemelkedő társadalmi munkáért” díjat vehette át. Szintén a Civil szervezetek, társadalmi élet kategóriában községünkben végzett kiemelkedő közösségi munkájáért Tari János, a Fesztiválfutás szervezője „A településen végzett kiemelkedő társadalmi munkáért” díjat, a Gazdasági élet szereplői, vállalkozások kategóriájában szakmai területén elért több évtizedes kimagasló eredménye miatt Balázs Ferenc részére „A település kiemelkedő vállalkozója” díjat adományozta a képviselő-testület. A Fiatal tehetségek, büszkeségeink kategóriában szakmai területén kimagasló teljesítményéért Nagymihály Balázs versenytáncosnak „A településünk kiemelkedő művésze” díjat adta át a polgármester. A Fiatal tehetségek, büszkeségeink kategóriájában Sóti Erikának, a Magyar Állami Operaház énekkari művészének „A településünk kiemelkedő művésze” díját betegsége miatt helyette édesapja vette át.

Az elismerések átadása után a tavasszal meghirdetett Virágos Balástyáért pályázat díjainak átadása következett. Sok szép virágoskert fotó érkezett a felhívásra, és a legszebbeket beküldők, Darabontné Vékony Éva, Pápai Sándorné Jójárt Mária, Búza József Márk, emléklapot és ajándékot kapott, Szemerédi Lászlóné különdíjat és Vetró Lászlóné Karikás Katalin első díjat, emléklapot és virágot nyert. Továbbá a polgármester köszönetet mondott a Falunapok dekorációjának tervezéséért és a kivitelezésben közreműködéséért Stiebel Máriának és Vetró Lászlóné Karikás Katalinnak. Ujvári László polgármester egyben bejelentette, hogy a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének a Magyar Tűzoltószövetség Országos Választmánya határozata alapján a tűzoltószolgálatban végzett 40 éves eredményes munkásságának elismeréséül az elnökség Tűzoltó Szolgálati Érem kitüntetést adományozta, amit a megnyitón át is adott Virágh Istvánnak.

Az ünnepség végén Ujvári László tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a volt balástyai Sársánszky Vass Márta festőművész három festményt adományozott a Gémes Eszter Községi Könyvtárunknak, amelyeket az ünnepségen is kiállítottak. Mivel Márta Szegeden egy művészlakásban lakik, vállalta, hogy közgyűjteménynek adományoz a munkáiból, és így választhatta településünk könyvtárát is, ahová kerülhetnek a képei.

A Falunapok megnyitóján a balástyai Bábabokra Néptánccsoport Seprence csoportjának műsorát láthatta a közönség. Az eseményen részt vett a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Kisteleki Járási Hivatalának vezetője, dr. Szalai Gabriella és a Vékony-Sándor Katalin, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Kisteleki Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, Kormányablak vezető, az OTP Bank képviseletében Hódi Zsuzsanna, Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere, Barna Károly, Szatymaz polgármestere, Bánfi Sándor, Tömörkény polgármestere, valamint az erdélyi Csíkjenőfalva delegációja.

A Falunapok ünnepi megnyitója után az esős idő miatt egy nagy sátorban színpadi programokkal folytatódott a rendezvény.

(A kitüntetettek méltatásának leírása a Balástyai Újság októberi számában lesz olvasható.)

A képen balról jobbra: Nagymihály Balázs, Balázs Ferenc, Tóth Sándorné Tóth Zsuzsanna, Berkes Antal, Tari János

Megszakítás