Tájékoztató a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételéről

Mint azt hallhatták, pár napja már lehetőségük van felvenni a harmadik védőoltást. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy „kisokost” megosztani.
A booster oltást a legutolsó védőoltás után 4 hónappal lehet felvenni. A négy hónap leginkább azokra vonatkozik, akik 60 év felettiek és Sinopharm vakcinát kaptak, vagy nem alakult ki a megfelelő védettségi szint. Minden más esetben célszerű megvárni a második oltástól számított 6 hónapot.

Nézzük, mely védőoltás után melyiket ajánlott felvenni:

  • Sinopharm: a kínai vakcinával oltottaknak elsődlegesen a Pfizer védőoltást célszerű felvenniük, főként, ha 60 éven felüli páciensekről beszélünk,
  • vektorvakcinák (AstraZeneca, Szputnyik-V, Janssen): ezen esetben is a Pfizer az elsődlegesen választandó oltóanyag, tekintettel a vektor vakcinák sajátosságára, célszerű ismétlő oltásnak már nem ilyen típusú védőoltást beadni a megfelelő védettségi szint eléréséhez,
  • mRNS (Pfizer, Moderna) védőoltások: itt a homológ védőoltások részesítendők előnyben, így akik Pfizert kaptak, azoknak harmadjára is az ajánlott, aki Modernát, annak ismételten azt kell kapnia.

A harmadik oltáshoz ismételten regisztrálni kell ugyanazon az internetes platformon, ahol legutóbb is.
Védőoltásra időpontot foglalni folyamatosan van lehetőségük online, ahol akár már másnapra is kaphatnak időpontokat.

Gatyás-Nagy Gitta
asszisztens

Megszakítás