Elballagtak a nyolcadikosok

Június 18-án a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola végzős diákjai elbúcsúztak iskolájuktól. Ebben az évben szűkebb keretek között, de szép ünnepségen, szívhez szóló szavakkal köszöntek el a nyolcadik osztályosoktól a tanáraik és diáktársaik. A ballagóknak a hetedikesek a virágokat és tarisznyákat az emeleti osztályteremben adták át, azután Rabi Edit Éva igazgató és Vén László osztályfőnökök vezetésével, énekszóval érkeztek az iskola udvarára, ahol várták őket a szüleik és közeli hozzátartozóik. Az ünnepségen a hetedikesek átvették az iskola zászlaját, majd rövid műsorral köszöntek el a nyolcadikosoktól, akik ezután diákéveikre emlékeztek, és egy szál virággal szüleiknek mondtak köszönetet.

Rabi Edit Éva búcsúztatójában értékelte az elmúlt tanévet, amiben sok küzdelem is volt elsősorban a járvány-helyzet miatt. Az igazgatónő kiemelte, hogy ennek ellenére az elmúlt években a pályázatoknak köszönhetően számtalan iskolán kívüli programon, kiránduláson vehettek részt a gyerekek, ahol szintén gyarapíthatták ismereteiket, és sok közös élmény, boldog, örömteli pillanat részesei lehettek tanáraikkal együtt. Megköszönte az osztályfőnöknek és a pedagógusoknak a lelkiismeretes, áldozatos munkáját, és azt mondta: „A jó és kevésbé jó tulajdonságaitokkal együtt szerettünk mindannyiótokat! Ne feledjétek, a szeretet a legnagyobb kincs, amit adhat és kaphat az ember egy másik embertől. Mindig a szeretet vezéreljen benneteket! Vigyétek magatokkal, hogy mindig általa lássatok! Hogy észrevegyétek az életben a jót, és meg tudjátok különböztetni a rossztól. A tanáraitoktól kapott iránymutatás segít, hogy ne térjetek le a helyes útról. Bízzatok önmagatokban! Higgyetek abban, hogy minden embernek dolga van ezen a világon. Keressétek, kutassátok, és ha megleltétek, örüljetek! Nagy adomány ez, de nem lehetetlen! Az élet folyamatos változás, s hogy ezeket a változásokat hogyan fogadjuk, hogyan kezeljük, megmutatja, mennyire vagyunk képesek a saját életünket irányítani. Ilyen óriási változást hozott a mindennapjainkban az elmúlt időszak is. Megmutatta, hogy ki az, aki képes gyorsan alkalmazkodni, ki az, akinek több biztatásra van szüksége. A digitális oktatás bevezetése váratlan helyzetet teremtett mindannyiunk életében, amire nem tudtatok felkészülni, s mi sem tudtunk felkészíteni benneteket. Azt gondolom, hogy sokan közületek sikeresen vették ezeket az akadályokat, bebizonyítva azt, hogy képesek vagytok a feladataitokat ellátni, felelősségteljesen gondolkodni. Akinek mindez még nem sikerült, az előtt még ott vannak a középiskolás évek, hogy bizonyítson.”

Az igazgatónő az ünnepségen adta át az Év diákja kitüntető címet Horváth-Zsikó Máriának, sportban nyújtott kiváló teljesítményükért az Év sportolója díjat Karsai Annának és Sári Bálint Benedeknek.

Ujvári László ünnepi beszédében elmondta, hogy polgármesterként, de szülőként is jó látni, mennyi tehetséges, szorgalmas diák kerül ki ebből az évfolyamból, akik számos sport- és tanulmányi versenyen helytálltak. „Szüleiteknek az óriási büszkeség, de nekem, a település vezetőjének is, hiszen jó látni, kikre építhetjük majd kis falunk jövőjét.”

A polgármester jókívánságokat fogalmazott meg a ballagóknak, és Goethe versének idézetével köszönt el a nyolcadikosoktól:

„Keresd az életben mindig a szépet,

Ragadd meg azt, amit más észre sem vesz,

S hidd el, ha sokszor durva is az élet,

Mindig találni benne kellemest, szépet.”

Ezután Antal Imre plébános búcsúztatta a nyolcadikosokat, és útravaló fontos üzenetet fogalmazott meg a ballagó diákoknak: „az életben a legfontosabb feladat embernek maradni.” Az ünnepség zárásaként a ballagók búcsúztak az iskolától, az osztálynévsorral egy szalagot kötöttek fel az iskola zászlajára és közösen elénekelték a búcsúdalt.

1_800x533

kép 1 / 24

Megszakítás