Idősek védelmében – a rendőrség tájékoztatója

Tekintettel arra, hogy az időskorúak sérelmére elkövetett ingatlan megszerzését célzó, vagy az ún. unokázós csalások száma magasnak tekinthető, fokozott figyelmet kell ezen elkövetési magatartásokra fordítani.

A veszélyeztetett korosztály, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást:

 • Ne tanúsítsanak feltétlen bizalmat a kedveskedő ismeretlenek felé!
 • Soha ne írjanak alá olvasatlanul hivatalos papírokat!
 • Ha bizonytalanok egy döntésben, vagy jogsértés áldozatává váltak, kérjenek segítséget, hívják a rendőrséget!
 • Ha eltartási szerződést kívánnak kötni, saját ügyvédet kérjenek fel és ne döntsenek gyorsan!
 • Amennyiben ismeretlen személy telefonon bajba jutott családtagnak adja ki magát és így próbál értékeket (pénz, ékszer) kicsalni, kérdezzen vissza, amivel ellenőrizhető valóban azzal a személlyel beszél-e, akinek az kiadja magát, majd szakítsa meg a vonalat!

A környezetük figyelmét is szükséges felhívni ezen csalási formák veszélyeire, melyben segít a „Megcsalt lelkek” c. kisfilm is, melynek elérhetősége:

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt napjainkban ismét felélénkült az ingatlanpiac. Ingatlan vásárlása, értékesítése vagy felújítása esetén figyeljünk, hogy ne váljunk csalók áldozatává!

Ennek érdekében fogadja meg tíz tanácsunkat:

 1. Ne dőljön be olyan kínálatnak, amelyben pénzügyi helyzetük megoldására például lakáscserét kínálnak!
 2. Fenntartással fogadja azt az előnyösnek tűnő ajánlatot is, amelyben önzetlenül ígérik, hogy kifestik, átalakítják a lakást, a munka idejére pedig ingyen vagy nagyon előnyös feltételekkel egy szükséglakást ajánlanak fel!
 3. Saját megnyugtatására kérjen a felújítási munkát elvállalótól több referenciát, amelyet érdemes leellenőriztetni!
 4. Nézzen, vagy nézessen utána a megvásárlandó ingatlannak az illetékes hatóságnál (pl. önkormányzat, végrehajtó, stb.) illetve évente két alkalommal a Földhivatal nyilvántartásából ingyen is lekérheti a tulajdoni lap másolatot, valamint érdeklődjön a „leendő” szomszédoknál!
 5. Minden esetben beszélje meg családtagjaival az ingatlanát érintő jogügyleteket, a szerződéseket aláírás előtt mutassa meg nekik!
 6. Lakásvásárláshoz, cseréhez szükséges szerződések aláírása előtt az abban foglaltakat figyelmesen olvassa el, nézesse meg hozzáértő személlyel (pl.: ügyvéd)!
 7. Szerződéskötésre, pénz átadás-átvételre lehetőleg saját ügyvéddel, de legalább két tanúval érkezzen, akik aláírásukkal is hitelesítsék az iratokat!
 8. Amennyiben megoldható, ajánlott a pénzforgalmat átutalással bonyolítani.
 9. Jól gondolja meg, hogy milyen jogügyletben vállal kezességet! Döntése előtt tájékozódjon, kérje ki hozzáértő személyek véleményét is! Biztosítékként ajánlott az ügyletbe szakértőt (pl.: saját ügyvéd) bevonni!
 10. A „kecsegtető” ajánlatokat fogadja fenntartással! Tájékozódjon, informálódjon, hogy megelőzhesse a bajt! 
Megszakítás