Felkerültek a National Geographic internetes oldalára Balla József Hold-fotói

A világegyetem megfigyelése a régi korok embereit is foglalkoztatta, és ma szintén sokan figyelik az égbolt jelenségeit. A balástyai Balla Józsefet az elmúlt évben ejtette rabul a távcsőben látható világ.
 – Mikor kezdődött a csillagászat iránti érdeklődése?

– Karosszéria és szerkezetlakatos végzettségem van, tizenhárom éve a szatymazi CE Glass Industries-nál dolgozok műszaki karbantartóként és a műszaki dolgok iránt már kicsi gyerekkoromtól kezdve érdeklődtem. Kisebb távcsövekkel másfél éve próbálkoztam, majd tavaly nyáron volt szerencsém kipróbálni egy kezdő méretű távcsövet, ami alkalmasabb volt arra, hogy a Holdat és a csillagokat is jobban szemügyre vegyem. Azután Karácsonyra kaptam a feleségemtől és családi, baráti közös ajándékként egy Sky-Watcher típusú távcsövet, amivel nagyon nagy örömet szereztek nekem.

– A fotókat hogyan készíti?

– A távcsőhöz kapcsolom kiegészítő eszközökkel az okostelefonomat, és mint egy teleobjektív, úgy működik. A távcsövemben 90 milliméter átmérőjű lencse van, 660 milliméter a fókuszhossza, ehhez kellenek az úgynevezett okulárok, amiből különböző méretűek vannak, és ezek nagyságától függ, mennyire nagyít a távcső. Ha például 10 milliméteres okulárt teszek be, akkor 66-szoros a nagyítás. A fókusznyújtó lencsével minden nagyítás duplázható. Ezeket inkább a bolygókhoz lehet használni, a mélyég objektumokhoz kisebb nagyítás is elegendő. Vettem szűrőket a Hold fényképezéséhez, amit az okulárba kell csavarni, csökkenti a fényerőt és kontrasztosabb lesz a kép. Amit a távcsőben látunk, és amit a fényképen, az teljesen más, mert a fényképet szerkeszteni kell, és van, hogy húsz felvétel kell hozzá. A digitális szenzorokkal sokkal több részletet tudnak megjeleníteni, mint amit az emberi szem fel tud dolgozni. Ezt a szakirodalom is leírja.

– Hogyan jutottak el a fotói az ng.24.hu magyarországi internetes oldalra?

– Van egy lehetőség az oldalukon, ahová be lehet küldeni, és három képemet elfogadtak, megjelenítették. Tíz képet küldtem már, amiben nemcsak az égboltról készült fotók voltak, mert ez a távcső a természet megfigyelésére is alkalmas. A madarakat is szoktam közelről nézni, és fotózni, ami csodálatos. Ez most nagyon boldoggá tesz, mert az égbolt megfigyelése egy soha véget nem érő felfedezés élményét adja.

1.  https://ng.24.hu/foto/onok-kuldtek/2021/03/07/lencsevegen/

2.  https://ng.24.hu/foto/onok-kuldtek/2021/02/27/napunk/

3.  https://ng.24.hu/…/onok…/2021/02/21/a-sotetseg-hatara/

2_547x600

kép 1 / 12

Megszakítás