Faültetés Balástyán az Országfásítási program keretében

Március 3-án a kegyeleti parkban Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Szrnka Mihály, a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási ágazatvezetője és Ujvári László polgármester ültetett fákat, amiket az Országfásítási Program keretében kapott községünk.

Ujvári László polgármester a faültetés előtt összefoglalta az Országfásítási Program lényegét és  jelentőségét, valamint elmondta, községünk ebben a programban 30 darab facsemete, 10 fehéreper, 10 keskenylevelű kőris, 10 kislevelű hárs elültetésére kapott lehetőséget. Balástya önkormányzata, képviselő-testülete nagyon fontosnak tartja a településen a fásítást. Jelenleg 22 hektár nemesnyár erdőterülete van községünknek, és ez tovább gyarapszik, mert tavasszal 4,2 hektáros, ősszel további egy hektáros területen ültetnek fákat.

Farkas Sándor beszédében úgy fogalmazott, “aki fát ületet, az bízik a jövőben”. Mint mondta, ez Balástyán is aktuális. Az Agrárminisztérium szeretné elérni, hogy az ország területének 27 százaléka erdővel borított terület legyen az elkövetkezendő tizenöt évben, mert nagy szükség van a fákra, a friss levegőre, ezáltal a jó közérzetre. “A fásítási programnak van egy másik jelentősége is: felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindannyiunk kötelessége a környezet megóvása, védelme. A jövő generációjának tesszük ezeket a lépéseket ma, ültetjük el a fákat jó például szolgálva a fiataloknak, és ők is tegyék ezt meg a következő generációnak. Amikor mi fát ültetünk, az nem csak a lombot jelenti, nemcsak az oxigént jelenti, hanem azt is, hogy élet lehetőségét adjuk mindannyiunk számára.” 

Az ünnepség után Farkas Sándor, Szrnka Mihály és Ujvári László elültetett két fát. A többit az önkormányzat közfoglalkoztatott munkatársai ültetik el a következő napokban.

Az Országfásítási Programról

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot, amely 2020 júniusában kezdődött a Vidékfejlesztési Programhoz, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez, valamint az Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez kapcsolódóan. A program keretében összesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhettek a 10 ezer fő alatti települések, amelyeket közterületen kell elültetni. A fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos cél, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket. A fákat a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja, amelyek 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdásak, azzal együtt 2-5 méter magasak.

DSC_3632_800x533

Megszakítás