Felavatták a balástyai piaccsarnokot

Augusztus 8-án reggel a Bábabokra Néptáncegyüttes műsorával kezdődött a piaccsarnok avatója. Ujvári László polgármester köszöntötte az ünnepre érkező árusokat, vásárlókat, és kiemelte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program adott lehetőséget arra, hogy termelői piac épüljön Balástyán.

Így kulturáltabb körülmények között tudnak a termékek gazdát cserélni. A piac minden, jogszabályban előírt feltételnek megfelelően jött létre, és más közösségi feladatokat ellátó térként is lesz funkciója, tavasztól őszig szabadtéri rendezvények helyszíne lesz. “2016-tól az ötlettel indult a projekt megvalósulása, és azután a nyertes pályázat és az építkezés között eltelt időben az árak emelkedése miatt plusz forrásra lett szükség. A beruházás teljes költsége bruttó 100,7 millió forint. Először 56 millió forintot kapott községünk, majd póttámogatásra is beadtunk kérelmet, ami 16,2 millió forint volt. A piaccsarnok átadása az építkezés befejezése után azért húzódott, mert az ivóvíz és a szennyvízbekötés nem volt része a projektnek, amihez kivitelezőt kellett találni. Ezt az önkormányzat saját költségvetésből finanszírozta.” Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke gratulált, hogy egy ilyen gyönyörű építmény került ide Balástyára, ami nem csupán piac, hanem közösségi tér is. Köszönetet mondott a balástyaiaknak, hogy hagyományaikat ápolják, és az ilyen helyi piacra fogékonyak. A megyei önkormányzatnak is indult tavasszal egy olyan programja, hogy “Vedd és védd a helyit!”. Kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi termékek vásárlására és fogyasztására hívják fel a figyelmet. A közgyűlés elnöke megjegyezte, biztos benne, aki ezen a piacon vásárol, egészséges élelmiszert fog hazavinni.

A polgármester az ünnepség végén megköszönte a piaccsarnok létrejöttében közreműködők munkáját: Sári Zsolt megyei főépítésznek az épület tervezését, a kivitelezést Sári Jánosnak, a Sári Architec Kft. ügyvezetőjének, dr. Géczi Józsefnek, a közbeszerzés ügyintézőjének, Gombkötő Lajos műszaki ellenőrnek, Péterné Bárkányi Tímea projektvezetőnek, Kiszi János asztalosnak, Balogh Istvánnak az ivóvíz és szennyvízbekötést, Illin Klára újságírónak a kötelező nyilvánosság biztosítását.

Ezután Gémes László, Ujvári László és Sári János a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a piaccsarnokot a lakosságnak. A polgármester kifejezte, szeretné, ha élénk piaci élet lenne a piaccsarnokban sok év múlva is, és kérte a lakosságot, hogy a jó gazda gondosságával vigyázzon mindenki az épületre, és annak tisztaságára. Az önkormányzat munkatárasai a megnyitó résztvevőit szörppel és sós süteménnyel kínálták.

Fotók: Illin Klára, Tari József

Skip to content