Országos innovációs versenyen lett harmadik Kreinicker Gábor


Harmadik helyezést ért el a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen a balástyai Kreinicker Gábor. A járáshibákat 80 százalék pontossággal meghatározó PosTracker elnevezésű eszközzel nevezett a megmérettetésre. A “Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz” című pályamunkájának díjazása mellett a Magyar Fiatal Tudósok Társasága tagjává vált. A versenyen a 99 benyújtott pályázat közül 10 projektet talált legjobbnak a zsűri.

Kreinicker Gábor most érettségizett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, és mechatronikai mérnöknek készül. Az motiválja, hogy a semmiből gyártson dolgokat, így valósulhatott meg a díjnyertes ötlet is. Egy iskolai szűrővizsgálaton egyáltalán nem nézték a mozgást. Ez is és a 24 órás vérnyomásmérők szintén ihletet adtak arra, hogy kidolgozzon egy lábakra felhelyezhető olyan eszközt, amely a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a járáshibákat 80 százalék pontossággal képes meghatározni. A készüléknek van egy vezérlőrésze, ez végzi a mintavételezést, úgy, hogy kiolvassa a szenzorokból az adatokat. A felcsatolható szenzorokat a lábakra kell felhelyezni. Ezek segítségével meg lehet mondani, milyen a vizsgált személy mozgása. Rengetegféle járásvizsgálat van, de a páciens egy néhány percig tartó vizsgálatnál jobban figyel a járására, ami befolyásolja a mérés eredményeit, míg ez az eszköz, amelyet napközben lehet viselni, fel tudja mérni a két láb közötti eltérő mozgásokat. A műszer a diagnosztikában, gyógyításban és rehabilitációban is hasznos lehet, és sportolóknál is használhatnák majd. Ha ilyen eszközzel tudják az emberek mozgássorozatát vizsgálni, akkor elkerülhetők lehetnek bizonyos sérülések.

Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök szakán szeretne továbbtanulni, és ez a verseny 30 pluszpontot jelentett számára. Emellett ösztöndíjat is kap egy évig, valamint több felkérése van már a PosTracker-rel kapcsolatos előadás megtartására.

kreinicker_20200707_1