Virágh Istvánné koboldjai és manói a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában

Balástyai koboldok ? Virágh Istvánné munkái házi porcelánból, tojástartóból, újrahasznosított anyagokból címmel 2020. február 1-től április 30-ig volt kiállítás Szegeden, a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckójában.

A könyvtárban a felső polcokra tették a koboldokat és manókat, amelyeket 527-en láttak. Az olvasók megcsodálták a különleges kiállítást, a különleges technikával készült figurákat, amelyek illettek a gyerekkönyvtár hangulatához.

Balástyán, a Falunapok alkalmával volt látható a kiállítás. A Balástyai Újság 2019. novemberi számában jelent meg az alábbi interjú:

Manó Piknik a Falunapok kiállításán

Virágh Istvánné Nagy Éva tavasz óta készült a falunapi kiállításra. Manó Piknik címmel mesevilágba vitte el a látogatókat. Kedves figurái készítésének több oka is van.

– Azzal kezdődött, hogy kaptam egy zsák teljesen új tojástartót. Gondoltam, papírmasszát készítek belőle, mert abból sok mindent lehet alkotni. A tojástartókat összetépdestem, leáztattam vízzel, néhány napig állt, majd főztem pár óráig, és utána turmixoltam. Egyébként régen a babák is papírmasszából készültek.

– Lehet azt mondani, hogy a kiállításon minden újrahasznosított anyagból volt?

– Igen, ezek mind újrahasznosított anyagból készültek. Mosószeres és folyékony szappanos flakont, drótot, újságokat, WC-papír gurigát használtam fel a figurák elkészítéséhez. Először kidolgoztam az alapot és csirizzel rögzítettem. A csiriz liszt és víz keveréke, amit főzni kell, amíg opálos színe lesz. Rájöttem, hogy a papírmasszából nem tudom elkészíteni a fejeket, ezért hidegporcelánból formáztam. Ezt az anyagot szódabikarbónából és kukoricakeményítőből kell megfőzni, azután lehet alakítani körülbelül egy hétig, ha hűtőszekrénybe tesszük.

– Egyedül készült a kiállításra?

– Eleinte egyedül alkottam, azután a férjem biztatott, hogy készítsem, és rendezzünk kiállítást. Még mesét is talált hozzá, és tényleg nagyon társam lett ebben a munkában, drótot keresett, azokat az újságokat kiválogatta, amik a víztől szétáznak, és tépdeste. Így alakult, hogy lett egy csomó manó. Idősebb unokánk, Maya néhány manó-rajzzal örvendeztetett meg bennünket. Zsófi unokánk amikor nálunk van, órákig tud játszani manókkal.

1_576x768

kép 1 / 8

Megszakítás