Koronavírus-járvány idején kardiológusokkal lehet nonstop telefonon konzultálni

Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik ? olvasható a koronavirus.gov.hu honlapon.

Mint írták: a +36 (30) 260-6417-es és a +36 (30) 260-5339-es telefonszám folyamatosan hívható. Hozzátették, hogy bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, a szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés.
A közlemény szerint Magyarországon ? csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol ? a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen, ezért a koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. A magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést, és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is ? tudatták.
Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány idején ? amikor a személyes orvos-beteg találkozások számát is minimálisra kell csökkenteni ? ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás a célérték ? általában 140/90 Hgmm ? alatt legyen.
A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes otthonra vérnyomásmérőt beszerezni, valamint fontos, hogy a gyógyszerek ki legyenek váltva, és be is szedje azokat a beteg, ha pedig valaki mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tüneteit tapasztalja, késlekedés nélkül hívjon mentőt.

Budapest, 2020. március 31., kedd (MTI)

Megszakítás