A Balástya Községi Önkormányzat bővített intézkedései a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatban

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki március 11-én, 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével. A Balástya Községi Önkormányzat a koronavírus veszélyre tekintettel válság-stábot állított fel, valamint március 15-én rendkívüli testületi ülést tartott, amelyen több óvintézkedést hoztuk.

Az önkormányzat minden intézményében a meghatározott nyitvatartási időkben megfelelő minőségű és mennyiségű kézmosó és fertőtlenítőszer áll rendelkezésre, és ez a jövőben sem fog változni.

A nyugdíjas klub foglalkozásai 2020. március 13-tól elmaradnak. A klubtagok és a szociális étkeztetést igénybe vevők számára az étkezést továbbra is biztosítjuk, azzal a feltétellel, hogy az ebédet ételhordóban vihetik haza és kizárólag otthon fogyaszthatják el.

Az önkormányzat lemondta a 100 főnél nagyobb létszámú rendezvényeit és tanfolyamait az összes telephelyén. Bővebb tájékoztatásért, kérjük, az intézmények honlapját keressék fel.

A polgármesteri hivatalban az ügyintézés folyamatos, de kérjük Önöket, hogy csak halaszthatatlan ügyben vegyék igénybe a személyes ügyintézést. Bejelentéseket e-mailben a titkarsag@balastya.hu, jegyzo@balastya.hu címen vagy a 06 62/278-222-es telefonszámon fogadunk.

Anyakönyvvezetőink az előjegyzett házasságkötéseket, előzetes egyeztetéseket követően lebonyolítják.

A Magyar Közlönyben 2020. március 14-én megjelent 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet 2. §-ban foglaltak alapján, a veszélyhelyzetre való tekintettel rendkívüli szünetet rendeltek el 2020. március 16-tól a Balástya Községi Önkormányzat fenntartásában lévő Bölcsődére vonatkozóan.

A Balástyai Csudavilág Óvoda további intézkedések meghozataláig korlátozott üzemmódban működik, felügyeletet tudnak biztosítani azok számára, akik ezt nem tudják otthon megoldani. Kérjük a szülőket, hogy igényüket jelezzék az óvoda elérhetőségeinek valamelyikén. Amennyiben a gyermek beteg, ne hozzák óvodába.

(Az óvoda telefonszáma: 06 (30) 869-5024, email: csudavilagovi@gmail.com)

Az étkezést nem csak az ingyenes közétkeztetésre jogosult óvodások, általános iskolás tanulók részére, hanem előfizetéses rendszerben bármely igénylő részére továbbra is biztosítjuk kizárólag elvitelre, az iskola ebédlőjéből, azonban ételhordóról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A Vadásztanya vendéglő konyhája egyelőre szintén zavartalanul házhozszállítással üzemel.

A polgármesteri hivatal ügyfélfogadását koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében szűkítettük. A hivatal 2020. március 19-től csak hétfői napon, 8-12 óráig tart ügyfélfogadást. A pénztár is ezen a napon tart nyitva. A többi napokon a hivatal zárva tart. Kérjük, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel hivatalunkat. Lehetőség szerint csak azok a személyek jelenjenek meg, akik érintettek az ügyben. A hivatali ügyintézés vonatkozásában kérjük, elsősorban válasszák az elektronikus lehetőségeket.

(A hivatal telefonszámai: 06 62/278-222, 06 (30) 551-5876, email: titkarsag@balastya.hu, jegyzo@balastya.hu)

A Teleház ügyfélfogadási ideje is módosul, hétfői napokon 8-12 óráig tart nyitva. Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy az ügyfélfogadás ideje alatt csak egy ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben. A többieket kérjük, az ajtó előtt várakozzanak!

A Gémes Eszter Községi Könyvár szolgáltatásaival kapcsolatban e-mailben vagy telefonon jelezzék igényüket. A könyvtár jelenleg elsősorban a digitális oktatási rend bevezetésben nyújt segítséget. (Telefon: 06 (30) 413-0075, gemeseszterbalastya@gmail.com)

A Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola a 2020. március 16-tól tantermen kívüli digitális munkarendet vezetett be. Kérjük, az étkezési igényeket a titkárság elérhetőségein jelezzék. (Telefon: 06 (30) 869-5028, 06 62/578-131, iskola@koznevelesbalastya.hu)

A Magyar Kormány a 70. életévüket betöltött személyeket arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el! A saját egészségük megóvása érdekében kérjük, hogy ennek tegyenek eleget! Az ellátásról való gondoskodást a Balástyai Integrált Szociális Intézmény (Balástya, Rákóczi u. 5.) biztosítja.

A felmerülő igények bejelentése az alábbi telefonszámokon lehetséges hétfőtől péntekig, 8-12 óráig: 06 62/278-222, 06 (30) 551-5876, 06 (30) 663-0419

A felajánlott segítségnyújtás: gyógyszer felíratása és kiváltása, bevásárlás a személyes szükséglet mértékéig, halaszthatatlan ügyintézés (például: csekk befizetése).

A háziorvosok rendelése átmenetileg, telefonon történő megbeszéléssel lehetséges. Egyik napon Györe doktor, a másik napon Veidner doktor rendel egymás betegeinek is, és mindketten saját rendelési idejükben. A rendelőkben csak az asszisztensek fogadják a telefonos receptkéréseket, és az orvosok elrendelése alapján e-receptet írnak, amelyek TAJ-számmal válthatók ki a gyógyszertárban. Sürgős esetekben a kisteleki sürgősségi orvosi központi ügyelet látja el a betegeket. Dr. Györe Ferenc ? 06 62/278-400, 06 (20) 936-9260, Dr. Veidner Tibor ? 06 62/278-200, 06 (30)998-6047

Gyakorlati tanácsok:

A lehető legkevesebb emberrel kerüljön fizikai kapcsolatba!

Kerülje a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, ölelést, puszit!

Végezzen rendszeres kézmosást szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig!

Papírzsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen, a használt zsebkendőt dobja ki, majd mosson kezet!

Szellőztessen gyakran!

Gondosan tisztítsa az étkezés során használt eszközöket!

Ha légúti fertőzés tüneteit (láz, köhögés, légszomj) észleli, haladéktalanul értesítse telefonon a háziorvosát, aki az előírt eljárásrend szerint dönt a további teendőkről, vagy hívja a zöld számok ? 06 (80) 277-455, 06 (80) 277-456 ? valamelyikét további segítségért!

A későbbiekben megjelenő kormányrendeletek az Operatív Törzs utasításainak megfelelően változhatnak. Szükség esetén a helyi intézkedéseket polgármesteri döntésekkel, utasításokkal folyamatosan aktualizáljuk.

A korlátozó intézkedések visszavonásig érvényesek, kérjük szíves együttműködésüket azok betartásában. A Balástya Községi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérek minden Balástyán élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

Ujvári László

polgármester

Megszakítás