Jubileumi Falunapokat, Zöldség- és Virágfesztivált tartott községünk

Fesztiválfutással kezdődött a huszadik Falunap
Szeptember 13-án, pénteken délután a Fesztiválfutás előtt Ujvári László polgármester köszöntötte a rajthoz felsorakozott versenyzőket. Idén is a balástyai származású Tari János indította a csapatot, aki 19 éve szervezi a versenyt és ismét hozott díjakat az eseményre. A táv mindig az évszámmal azonos, így most 2019 métert tettek meg a résztvevők. A legjobbakat három kategóriában, a fiúkat és a lányokat külön díjazták. A nyertesek pólókat, sapkát, édességet, étkezési utalványt kaptak, de mindenki kapott ajándékot.

Eredmények
2003 előtt született férfi: 1. Kiss Szabolcs, 2. Gera Levente, 3. Jenei Norbert.
2003 előtt született nő: 1. Széll Sándorné, 2. Pap Ibolya, 3. Szennai Andrea.
2003-2007 között született férfi: 1. Mills Kalum, Karsai Máté, Bódi Zoltán.
2003-2007 között született nő: 1. Karsai Anna, 2. Nagy Sára, 3. Rézsó Vivien.
2007 után született férfi: 1. Csuka Zsolt, 2. Sári Máté, 3. Karakás Levente.
2007 után született nő: 1. Darabont Annamária, 2. Bárkányi Szandra, 3. Varga Napsugár.

Ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak a sportcsarnokban
Szeptember 13-án délután tartották a sportcsarnokban a XX. Balástyai Falunapok, Zöldség- és Virágfesztivál megnyitóját, ahol köszöntőt mondott Ujvári László polgármester és Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. A köszöntők után Ujvári László röviden ismertette az elmúlt időszak fejlesztéseit, elmondta, hogy nagyon sok beruházással gyarapodott településünk. Az ünnepség végén ajándéktárgyakkal köszönte meg a munkáját a rengeteg segítő közül mindazoknak, akik az elmúlt húsz évben kiemelkedően hozzájárultak a Falunapok sikeréhez. A rendezvényen a Divertimento együttes és a balástyai felnőtt néptáncegyüttes adott műsort.

A kiállításon visszatekinthettünk az elmúlt húsz évre
A Falunapok zöldség- és virágkiállítása minden évben megújul. Láthattuk ezt az idén egy fotókiállításon is, amikor visszatekintethettünk az elmúlt húsz év legszebb dekorációira. 2001-ből pedig sárga rózsákkal díszített hintó idézte az akkori kiállítás hangulatát. Ezzel együtt a sportcsarnok előterében képeken is megnézhettük mennyi változás, fejlődés történt ebben az időszakban a környezetünkben, milyen sok pályázati támogatást nyert községünk, amivel gyarapodott a közös vagyonunk. A mostani kiállítás fő motívuma a településünk kezdeteihez nyúlt vissza, amikor szőlőbirtokok, borászat adta a megélhetést. Bemutatásához egy borospincét és egy borozót nézhettek meg a látogatók. Bár a virág és a zöldség egyre kevesebb, mégis sokan tartották fontosnak hogy a kiállításhoz munkájukkal, tárgyaikkal, terményeikkel hozzájáruljanak.

A Falunapok sztárvendégei
A XX. Balástyai Falunapok, Zöldség- és Virágfesztiválon, szeptember 13-án, pénteken este Kovács Kati adott koncertet, szeptember 14-én Janicsák Veca koncertje után Derzsi György és a GProjekt műsora következett. Az Aradi Varga Show Orbán Sándorral és Lagzi Lajcsi mulatós estje felfokozta a hangulatot. A sztárvendégek műsora alatt hatalmas tömeg, nagy rajongótábor gyűlt össze a rendezvénytéren. Lajcsi több ráadásszámot adott, a közönség soraiban autogramot osztott és volt akinek trombitán eljátszotta az Il silenzio első taktusait. Ujvári László polgármester a sztárvendégeknek virággal vagy egy üveg itallal köszönte meg a fellépést. Sokan ottmaradtak még az est záró programjára is a nagysátorban, ahol Csányi Attila kibővített zenekarával a mulatozás késő éjszakáig tartott.

Színpadi műsorok a rendezvénytéren
A Falunapokon a helyi csoportok minden évben kapnak bemutatkozásra lehetőséget. Az idén Rabi Antal, az Őszi Alkony Nyugdíjasklub, FREYA Mozgásstúdió és Rekreációs Egyesület, és a Bábabokra Néptáncegyüttes műsorát láthatta a közönség. A Néptánckavalkádban több tánccsoport lépett fel a Por zenekar kíséretével. A Hatetudnád Táncműhely, Szőregi Rezegők Néptánccsoport, Csűrdöngölő Néptánc Együttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Borica ? Bálint Sándor Néptáncegyüttes fergeteges műsoraival gazdagította a rendezvényt.

Fogatos felvonulás a belterületi utcákban
A színpadi műsorok idején a belterületi utcákban vonultak fel a fogatosok. A több mint harminc fogatot és a néhány lovast az eredeti Big Band zenekar kísérte egy gyönyörűen feldíszített traktorral vontatott szalmaszállítón. Gémes István és Pölös Petra barátaikkal hajnalban kezdték díszíteni a Gémes család szállítójárművét és Bozsó Gáborék traktorját, hogy a rendkívül látványos felvonulásra készen álljon. A zene hangosítását is megoldották aggregátorral, és így messzire elhallatszott a zeneszó. A menet végállomása a Zrínyi utcai lovaspálya mellett volt, ahol Ujvári László polgármester emléklappal és a Falunapokra palackozott egy-egy üveg borral köszönte meg minden fogatosnak a részvételét. A Big Band zenekar tagjainak a polgármester külön megköszönte a felvonulás színvonalas zenei kíséretét: Bozsó Gábornak (dob), Kauczki Tonuzóba Mártonnak (szintetizátor), Sári Csaba Leventének (szintetizátor), Papp Bélának (trombita), Ördög Jánosnak (harmonika), Sztarek Sándornak (szaxofon), és Gémes Istvánnak (ének).

Könyvtári szakkörök a Falunapokon
A Gémes Eszter Községi Könyvtár által működtetett szakkörök is várták munkájuk bemutatásával a Falunapok látogatóit. Az érdeklődők kipróbálhatták a fazekasságot, a barkácsolást, a varrást, a kézműveskedést, és a sütiszakkörösök finomságait kóstolhatták. A főzőszakkörösök pedig töltött káposztával látták vendégül a szakköröket.

Főzőverseny kategóriák és helyezések
A Falunapokon elmaradhatatlan program a főzőverseny, amelyre az idén is többen beneveztek. Tartottak pálinkaversenyt is ahol csak a legjobb kapott elismerést.

Legfinomabb étel:
1. Kezdők csapata ? zúzapörkölt
2. Fakukac csapat ? körömpörkölt
3. Füstikék ? sült hal

Legszebb tálalás:
1. Alkeszok ? sültek smokerben
2. Barátnők ? frissen sültek
3. Bográcsmester ? csülökpörkölt

Legszebb környezet:
1. Barátnők
2. Alkeszok
3. Füstikék

Különdíjas:
Legvendégszeretőbb csapat: Gyakorlatlan vegetáriánusok
Legjobb hangulatú csapat: Balástyai lecsó
Pálinka verseny:
A rendezvény legjobb pálinkája címet Macsekné Berecz Katalin pálinkája kapta.

A Magyar Vöröskereszt a Falunapok alkalmával véradást szervezett a Tanodában, ahol 32-en adtak vért önzetlenül segítve beteg embertársainkon.

Köszönet

A jubileumi Falunapunk nagyon jól sikerült, ami mögött rengeteg munka van, és ezt minden segítőnek, támogatónak, résztvevőnek nagy tisztelettel köszönöm a településünk nevében!

Ujvári László
polgármester

A rendezvényen készült fotók a Galéria/Képek menüpont alatt tekinthetőek meg!
Skip to content