Tanévnyitó az általános iskolában

Szeptember 2-án tartott tanévnyitó ünnepséget a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola. A hatodik osztályosok és az elsősök iskolakezdésre összeállított műsora után Rabi Edit Éva igazgató évnyitó beszédében elmondta, hogy a nyáron is sokszor volt gyerekzsivajtól hangos az iskola, mert a tanulók számos táborban és kiránduláson vehettetek részt a pályázatoknak köszönhetően. Elkészült a tornacsarnok a felújítása, megújult a világítás és új, higiénikus öltözők, új sportpadló készült. Az átadása szeptember 6-án, 10 órakor ünnepélyes keretek között lesz, és majd a Falunapok után már minden nap használhatják a gyerekek. Szabadulószoba is van az iskolában, ahol érdekes feladatok megoldása után, csak a helyes kód megadásával lehet kijönni.

Az igazgatónő a most kezdődő tanévvel kapcsolatban kiemelte: „Szeretnénk nektek minél több ismeretet megtanítani, hogy majd sok év elteltével ti is megvalósíthassátok az álmaitokat. Ehhez nektek is erőfeszítéseket kell tennetek: figyelni az órákon, a házi feladatokat elkészíteni, és alaposan megtanulni a leckéket. Nem könnyű dolog, de akarattal és kitartással sok minden lehetséges. Természetesen ebben a tanévben sem mindent az iskolában fogtok megtanulni. Lesz lehetőség sok élménnyel és tudással gazdagodni az erdei iskolákban, a szakkörökön, a kirándulásokon és az egyéb programokon is. Kérlek benneteket, hogy igyekezzetek minél jobb eredményeket elérni az idei tanévben.”

Ezután külön köszöntötte az első osztályosokat, akik a hagyományok szerint ceruzát, radírt és az iskola pólóját kapták ajándékba.

A tanév legfontosabb tudnivalóinak ismertetésével folytatódott az ünnepség.

Rabi Edit Éva elmondta, jelenleg 203 az iskola tanulólétszáma. Sajnos tizenöttel kevesebb, mint az elmúlt tanév végén. A tantestületbe új pedagógus nem érkezett, de a létszámcsökkenés miatt néhány személyi változás és átszervezés történt.

A tavalyi 5.a és 5.b osztályt összevonták, így egy 6. osztályban folytathatják tanulmányaikat a gyerekek. Mészáros Zsolt tanár nem tudja tovább vállalni a kémia tantárgy tanítását, és a hetedikeseknek Gállné Leiner Ilona, a nyolcadikosoknak Vén László tanítja a kémiát. A rajzot Márkus Marianna tanárnő tanítja, és elköszöntek a már nyugdíjasként dolgozó Geráné Buknicz Mária tanárnőtől is. Tápai-Turi Adrienn a GYES-ről nem tér vissza tanítani, mert szeptembertől gyógypedagógus csak fél állásban dolgozhat a balástyai iskolában. Helyette visszakerül Székelyné Kutasi Krisztina gyógypedagógus. Az óraszámcsökkenés és a személyi változások miatt a napközis gyerekekre 16.45 percig tud az intézmény felügyeletet biztosítani.

 

A 2019-2020-as tanévben osztályfőnökök:

1.a Gondáné Frankó Valéria

2.a Varga Emma

3.a Kormányosné Rudner Edit

4.a Csányi Péterné

4.b Gera Márta

5.a Vágvölgyiné Albert Tünde

6.a Gállné Leiner Ilona

7.a Vén László

8.a Hegedűs Marianna

 

Ebben a tanévben délutánonként hat csoportban tanulnak a diákok:

  1. osztály napközis csoport vezetője: Majevszki-Bernát Evelin
  2. osztály napközis csoport vezetője: Borbola Kitti
  3. osztály napközis csoport vezetője: Koréh Istvánné
  4. osztály napközis csoport vezetője: Rabi Ágnes

A felső tagozatban 2 csoport indul, számukra napi 2 óra tanulószoba áll rendelkezésre a tanuláshoz.

Az 5-8. osztály csoportjában 2-2 délután Hegedűs Marianna és Vágvölgyiné Albert Tünde, 1 délután Vén László, a 6-7. osztály csoportjában 2-2 délután Márkus Marianna és Zónai Márta, 1 délután Gállné Leiner Ilona segítik majd a gyerekeket a tanulásban.

 

Az igazgatónő a gyerekeknek a tanév során jó tanulást, sok szép élményt kívánt, és József Attila versének soraival megnyitotta a 2019/20-as tanévet:

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

Megszakítás