Egyedülálló gyermekvédelmi eljárásrend Csongrád megyében

Az állami gondozásban élő fiatalok országos találkozóján, a 23. alkalommal megrendezett Ágota Tábor nyitónapján írták alá azt a dokumentumot, amely a gyermekvédelmi jelzőrendszer szakembereinek együttműködését fűzi szorosabbra a jövőben, Csongrád megyében. A Gyermek-, és ifjúságvédelmi eljárásrend megalkotását példaértékűnek nevezte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Mintegy másfél éven át tartó szakmai munka eredménye az a megállapodás, amelynek létrejöttében a Csongrád Megyei Kormányhivatal gyámügyi szakembereinek kezdeményezésére 25 megyei szervezet több mint 200 intézményének gyermekvédelmi feladatokat ellátó munkatársa vett részt. A hatóság az után kérte a jelzőrendszerben munkálkodó szakemberek közötti szorosabb együttműködést, hogy tavaly tavasszal a közvéleményt mélyen felháborító durva bántalmazási eset történt középiskolás diákok között, a nyílt utcán, Szegeden.

Dr. Juhász Tünde az aláírás előtt elmondta: a dokumentum célja egyrészt, hogy a hatóság reflektáljon a nyilvánosság elé kerülő gyermekbántalmazások, családon belüli erőszakos cselekmények kapcsán felmerülő felelősség kérdésére. A kormánymegbízott szerint köszönet illet minden egyes védőnőt, óvodai, iskolai pedagógust, gyermekorvost, aki lelkiismeretesen jelzi az illetékes hatóságok felé, ha egy gyermeket veszélyeztetettnek lát. Ugyanakkor a jelzést megtenni nem pusztán egy lehetőség, hanem kötelesség ? ezt nyomatékosítja a most aláírt megállapodás. Az ebben foglaltak garanciát teremtenek arra, hogy a hatóság időben közbeléphessen a segítségre szoruló kiskorú érdekében ? hangsúlyozta a kormányhivatal vezetője.

Fülöp Attila országosan egyedülállónak nevezte az eljárásrend megalkotását. A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint a gyermekvédelem sarokpontja a jelzőrendszer tagjainak együttműködése a mindennapi feladatok területén végzett, összehangolt munka. A szakpolitikus követendő példának nevezte a Csongrád megyei megállapodás aláírását a többi megye számára is.

Kothencz János gyermek és ifjúságvédelmi szakértő, az ÁGOTA – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért – Alapítvány létrehozója úgy ajánlotta a jelenlévő gyermekvédelmi szakemberek figyelmébe a Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezését, amely mindenki figyelmét ráirányítja a felelősség kérdésére. Ez ugyanis túlmutat a jelzőrendszeri tagok munkáján.

Az Együttműködési Megállapodáshoz összesen 25 szervezet csatlakozott, a résztvevők között ott van a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Szegedi Törvényszék, a megye több családsegítő illetve gyermekjóléti és népjóléti intézménye, több óvoda fenntartója valamint a tankerületi központok.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Megszakítás