Nemzetközi nyílt nap és búcsú volt a hindu templomnál


A Magyar Vaisnava Hindu Egyesület július végén, augusztus elején tartotta a már hagyományos nemzetközi jógatalálkozót, ahová Magyarországról és a világ több országából,  például Kolumbiából, Ecuadorból, Peruból, Chiléből és Indiából érkeztek a testvér közösségeikből vendégek.

Az egy hét alatt sokféle programot szerveztek, amelyek egy része lelkigyakorlat volt, ugyanakkor kulturális programokat is tartottak. Minden évben a tábor utolsó napján nyílt napon fogadják az érdeklődőket, ami jó alkalom arra, hogy a templom megnyissa kapuit, és megmutassák a gondolkodásmódjukat, az indiai kultúra egy szeletét.

Az idén augusztus 4-én rendezett nyílt nap és nemzetközi búcsú védikus tűzáldozattal kezdődött, amit a házigazda Leveles Zoltán Haridzsan mutatott be. A látogatóknak elmondta, a tűzáldozattal a felsőbb szféra áldását invitálják meg, miközben a résztvevők mantrarecitálás mellett gabonát ajánlanak fel a tűzoltáron. A védikus tűzáldozat karmatisztító ősi rítus. Ezután a templom mögötti téren köszöntötte a közönséget, majd indiai zenés koncerttel folytatódott a rendezvény. Bhakti Álóka Paramadvaiti Szvámí és Gopananda Bon Maharádzs indiai tanítómesterek beszédeit követően jógabemutató, indiai táncbemutató és ismét indiai zenés koncert volt a programban.

Az eseményen a hindu közösség adományokat is fogadott, amelyből a templom napelemes áramellátását és fűtését valósítják meg a jövőre tartandó 40 éves évfordulójukig. Ugyanis a közösség önerőből működik, nem részesülnek állami támogatásban.

Leveles Zoltán a rendezvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy azért különös az idei nyílt nap, mert rengeteg országból érkeztek vendégek. “Mindez azt juttatja eszünkbe, amit a Védák visszaigazolnak, hogy vasudhaiva kutumbakam, ami azt jelenti, az egész világ egyetlen család, nemzeti hovatartozástól, országtól függetlenül. A Földanya egy egység, és mi mindannyian a Földanyán keresztül egy család vagyunk, és ezt most itt gyakorolhatjuk”.