A mai napon még szankciómentes az egységes kérelem benyújtása

2018-ban minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre  igényelhetnek forrást, illetve teljesíthetnek adatszolgáltatási kötelezettséget az egységes kérelem keretében a gazdálkodók. Az érintettek 2018. április 3-tól május 15-ig adhatják be támogatáscsökkentés nélkül kérelmüket, amelyhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az előző évekhez hasonlóan segítséget nyújtanak.

Ma éjfélkor lejár az a határidő, amíg az egységes kérelmek szankciómentesen benyújthatók Magyar Államkincstárhoz.  A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül, május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még  módosíthatják igénylésüket.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya felhívja a figyelmet, hogy nem célszerű a ma lejáró határidő előtti utolsó pillanatra időzíteni az egységes kérelem benyújtását, hiszen egy esetleges informatikai túlterhelés leállást eredményezhet, ami miatt a kérelem benyújtása átcsúszhat a támogatáscsökkentéssel együtt járó időszakra. A 2018. május 16. és június 11. között benyújtott kérelmek esetén ugyanis a támogatási összeg kapcsán munkanaponként 1 százalék késedelmi szankciót alkalmaz a MÁK.  A június 11-ét követően beadott kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a MÁK.

A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, ezért a kérelem benyújtása előtt javasolt tanulmányozni a Magyar Államkincstár honlapját (www.mvh.allamkincstar.gov.hu), valamint a NAK portálján (www.nak.hu) elérhető, az egyes jogcímekhez készült rövid tájékoztatókat, illetve segítséget kérni a falugazdászoktól.

2017-ben az országosan benyújtott egységes kérelmek száma 177 317 darab volt. Körülbelül ekkora kérelemszámra számítanak a szakemberek 2018-ban is. Csongrád megyében az összes benyújtott kérelem 2017-ben 13 196 darab volt, hasonló számú kérelmet lehet várnak 2018-ban is.

A 2018. május 14. napi állapot szerint az eddig benyújtott egységes kérelmek száma Csongrád megyében 12 032 darab, országosan ez az adat 160 526 darab kérelem. Eddig a megyében 231 641 hektár után igényeltek támogatást, országosan ugyanez a területnagyság 4 219 270 hektár.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

 

Megszakítás