Ismert növények eddig ismeretlen felhasználásának módjai a népi gyógyreceptekben

Ehető vadon termő növények és kerti növények kreatív felhasználása a konyhában címmel tartott előadást a könyvtárban az Egészség Klub vendégeként Nagy Z. Róbert, a Herbáció magazin kiadója és főszerkesztője. Azt vallja, hogy „nem minden gyom, ami gyom”.

Nagy Z. Róbert kertészmérnök korábban a téli időszakokban kezdett el lapkiadóknak cikkeket írni kertészeti témákban. Herbáció címmel a népi gyógyreceptek magazinját 12 éve indította el, mert a megjelenő újságok között ilyen témával foglalkozó kiadvány még nem volt. Egyedül kezdte az összeállítását, majd az évek során sokan csatlakoztak társszerzőként a negyedévente megjelenő magazinhoz, például van közöttük természetgyógyász, biológus, és a balástyai Lakatos Gyula is, aki az Egészség Klub házigazdája. Mindannyian főállásuk mellett, önkéntesként írják a megjelenő cikkeket. A magazint a Kauten Mihály Etnobotanikai Alapítvány adja ki. Az alapítvány azért vette fel Kauten Mihály lelkész nevét, mert a tuberkulózist már akkor gyógyította fenyőkivonattal tapasztalati úton, amikor még a betegség okáról nem tudtak. Így kapcsolódik az alapítvány célja hozzá, mert ismert növények ismeretlen felhasználási módjait kutatja. A receptek nagy része néprajzi relikviának is nevezhető, annyira régiek. Az országhatárainkon belül nem volt mindig nagy divatja a vadnövényekkel való gyógyításnak. Viszont ma már fogadókészséget tapasztal Nagy Z. Róbert ezeknek a recepteknek a kipróbálására. Úgy látja, nemzetgazdasági jelentősége lenne a környezetünkben vadon termő és gyomnövényként számon tartott növények étkezési célra történő felhasználásának, mert ezeknek még gyógyító hatásuk is van, elsősorban nyersen fogyasztva, ugyanis így nagy az élettani értékük. A biokertekben, kiskertekben sokféle olyan növény megterem, mint például a tyúkhúr vagy a porcsin. Kertészeti termesztésben ugyan nem tűrik, de az otthoni kertben lehet helye, mivel ehető, gyógyító hatású, de nagyon jó talajtakaró is, mert a vizet megtartja a talajban. Az előadó recepteket is megosztott a közönséggel, beszélt a többi között a kerti növények szokásostól eltérő felhasználásáról is, például a tökből semleges íze miatt tetszés szerinti fűszerezéssel lekvárok készíthetőek, és nagyon sok étel alapja lehet. Az est végén a Herbáció magazin korábbi számait nézhette, válogathatta a közönség és kóstolhattak gyógynövényes, zöldség alapú krémmel megkent szendvicset, stíviával édesített kiwi-barack üdítőitalt. Akit érdekel a téma, a könyvtárban megtalálhatóak a magazin korábbi lapszámai, illetve előfizethető a postákon.

« A 6 »

 

 

Megszakítás