Piaci infrastruktúra kiépítése a helyi termelők termékeinek priorizációja érdekében, Balástya

Kedvezményezett neve: Balástya Községi Önkormányzat

Projekt címe: Piaci infrastruktúra kiépítése a helyi termelők termékeinek priorizációja érdekében, Balástya

Szerződött támogatás összege: 55.939.998,-Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tartalma: 
Egy épületet kialakítására kerül sor, melyben a helyi termékek, helyi piacra jutásának tevékenységnek helyszínéül szolgál. Ezen beruházás részeként kialakításra kerül a modern kornak megfelelő és minden szereplő igényeit kielégítő piaci infrastruktúra. Ebben a létesítményben a termelőknek lehetőségük nyílna arra, hogy termékeiket elérhetővé tegyék a keresleti oldal részére.

Projekt befejezésének dátuma: 2019. 12. 31.

Projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-16-CS1-2017-00004

 

Hírek

Megkezdődött a piaccsarnok építése

Készülnek a piaccsarnok épületét tartó betonpillérek

A piaccsarnok építése jól halad

Készül a piaccsarnok tetőszerkezete

A közműveket szerelik a piaccsarnok épületében

Készül a tető a piaccsarnok épületén

A piaccsarnok építésének befejezése februárra várható

Folytatódik a piaccsarnok építése

Befejeződött a piaccsarnok építése

A kivitelezők minden szakipari munkát elvégeztek a piacsarnok épületén.

A piaccsarnok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatással épül.

A TOP-1.1.3-16-CS1-2017-00001 azonosító számú „Piaci infrastruktúra kiépítése a helyi termelők termékeinek priorizációja érdekében, Balástya” című projekt 100 százalékos, 55 939 998 forint támogatással valósul meg az ERFA Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozással.

?A Csongrád megyébe/településünkre érkező TOP projektek tervezésében, előkészítésében és lebonyolításában közreműködő partnerünk volt a Csongrád Megyei Önkormányzat és Hivatala.?

piac_001

kép 1 / 106

Felavatták a balástyai piaccsarnokot

Augusztus 8-án reggel a Bábabokra Néptáncegyüttes műsorával kezdődött a piaccsarnok avatója. Ujvári László polgármester köszöntötte az ünnepre érkező árusokat, vásárlókat, és kiemelte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program adott lehetőséget arra, hogy termelői piac épüljön Balástyán.

Így kulturáltabb körülmények között tudnak a termékek gazdát cserélni. A piac minden, jogszabályban előírt feltételnek megfelelően jött létre, és más közösségi feladatokat ellátó térként is lesz funkciója, tavasztól őszig szabadtéri rendezvények helyszíne lesz. ?2016-tól az ötlettel indult a projekt megvalósulása, és azután a nyertes pályázat és az építkezés között eltelt időben az árak emelkedése miatt plusz forrásra lett szükség. A beruházás teljes költsége bruttó 100,7 millió forint. Először 56 millió forintot kapott községünk, majd póttámogatásra is beadtunk kérelmet, ami 16,2 millió forint volt. A piaccsarnok átadása az építkezés befejezése után azért húzódott, mert az ivóvíz és a szennyvízbekötés nem volt része a projektnek, amihez kivitelezőt kellett találni. Ezt az önkormányzat saját költségvetésből finanszírozta.? Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke gratulált, hogy egy ilyen gyönyörű építmény került ide Balástyára, ami nem csupán piac, hanem közösségi tér is. Köszönetet mondott a balástyaiaknak, hogy hagyományaikat ápolják, és az ilyen helyi piacra fogékonyak. A megyei önkormányzatnak is indult tavasszal egy olyan programja, hogy ?Vedd és védd a helyit!?. Kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi termékek vásárlására és fogyasztására hívják fel a figyelmet. A közgyűlés elnöke megjegyezte, biztos benne, aki ezen a piacon vásárol, egészséges élelmiszert fog hazavinni.

A polgármester az ünnepség végén megköszönte a piaccsarnok létrejöttében közreműködők munkáját: Sári Zsolt megyei főépítésznek az épület tervezését, a kivitelezést Sári Jánosnak, a Sári Architec Kft. ügyvezetőjének, dr. Géczi Józsefnek, a közbeszerzés ügyintézőjének, Gombkötő Lajos műszaki ellenőrnek, Péterné Bárkányi Tímea projektvezetőnek, Kiszi János asztalosnak, Balogh Istvánnak az ivóvíz és szennyvízbekötést, Illin Klára újságírónak a kötelező nyilvánosság biztosítását.

Ezután Gémes László, Ujvári László és Sári János a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a piaccsarnokot a lakosságnak. A polgármester kifejezte, szeretné, ha élénk piaci élet lenne a piaccsarnokban sok év múlva is, és kérte a lakosságot, hogy a jó gazda gondosságával vigyázzon mindenki az épületre, és annak tisztaságára. Az önkormányzat munkatárasai a megnyitó résztvevőit szörppel és sós süteménnyel kínálták.

DSC_0970e

kép 52 / 52

Fotók: Illin Klára, Tari József

Nyilvántartás a helyi termelői piacokról

Megszakítás