„Mi kis kertünk” projektzáró esemény volt a Balástyai Motiváció Tanodában

Színes falfestmények, kerti kuckók, bőségesen termő veteményes, finom falatok és színes programok várták május 25-én, szombaton délután az érdeklődőket a Balástyai Motiváció Tanodában.  A rendezvényen a Mi kis kertünk projekt lezárását ünnepeltük meg.

A Mi kis kertünk projekt a permakultúra elvei szerint valósult meg, amelynek célja, hogy a természettel együtt és ne ellene dolgozzunk. Így vegyszermentesen, kedvező növénytársításokat szem előtt tartva, környezetbarát kertművelési technikákat alkalmaztunk. A környezeti nevelés, természetszeretet mellett a gyerekek aktív állampolgárságra és felelősségtudatra nevelését is fontosnak tartottuk a projekt megvalósítása során.

A záróprogram első felében beszámoltunk az egyéves projekt célkitűzéseiről, és hogy mindezt hogyan valósítottuk meg a gyerekekkel közösen. A számos programról és az udvar alakulásáról sok-sok kép számolt be. Az előadást követően lehetőség volt körülnézni, és segíteni a veteményes kertben elültetni a paradicsompalántákat. A gyerekek eközben kézműves programon vettek részt az udvaron, valamint elkészítették a vendégek számára növény és virágmag csomagokat, amelyeket az esemény végén haza lehetett vinni. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy a gyerekek és családjaik mellett balástyai, szegedi és kisteleki intézményekből is ellátogattak hozzánk.

A projekt lehetővé tette számunkra, hogy a tanoda falát levakoljuk, és a gyerekek rajzai alapján kifessük. A falfestmény az egész projekt folyamatát ábrázolja, hiszen rajta vannak az időszakosan végzett munkák és közösségi programok rajzai is. Az udvar kialakításának munkálataiban sok segítséget kaptunk a szülőktől és önkénteseinktől is, amiért nagyon hálásak vagyunk. A projekt maga nemcsak a kert és az udvar átalakításában nyilvánult meg, hanem közösségi élményekkel gazdagodtunk, egy szuper közös teret alakítottunk ki.

A projekt végeztével is folytatjuk a munkát, és törekszünk a permakultúra elveinek megfelelően fenntartani környezetünket. A veteményes kertünket továbbra is lelkesen gondozzuk, hiszen a terményeket szívesen fogyasztjuk uzsonnára, és rakunk el téli időszakra is belőlük majd. A gyerekek ősszel pedig ismét egy újabb környezetvédelmi projektbe fognak bele, aminek keretén belül fákat szeretnének ültetni.

Mi is a tanoda?

A tanodába délutánonként, iskola után járnak a gyerekek heti rendszerességgel. Korosztályi csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel, komplex személyiségfejlesztést valósítunk meg nemformális pedagógiai eszközökkel. Célunk a készség- és képességfejlesztés, az életrevaló gyerekek nevelése. Mindemellett közösségi élményeket és aktív szabadidős tevékenységeket kínálunk nekik, valamint olyan ismereteket adunk át, amely a jelenlegi társadalmi problémákra reagálnak, így foglalkozunk kiemelten például a klímaváltozással is.

Horváth Anna

tanodapedagógus

 

1-mi-kis-kertunk-zaro

kép 1 / 5

Megszakítás