Erdélyi tanulmányi kiránduláson jártak a hetedikesek

Május 6-10-e között erdélyi tanulmányi kiránduláson vettek részt a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola hetedikes tanulói a „Határtalanul!” pályázat támogatásával. Az ötnapos kiránduláson tanulmányaikhoz kapcsolódó történelmi és csodás természeti kincseket rejtő helyeket kerestek fel: Déva, Vajdahunyad, Segesvár, Madarasi-Hargita, Békás-szoros, Gyilkos-tó, Ezeréves határ, Gyimesbükk, Csíksomlyó, Szejkefürdő, Farkaslaka, Korond, Parajd, Kolozsvár, Nagyszalonta. A meglátogatott helyszínekhez kapcsolódva megemlékeztek a magyar történelem és a magyar irodalom kiemelkedő alakjairól: a Hunyadi-családról, Petőfi Sándorról, Tamási Áronról, Orbán Balázsról, Arany Jánosról. Korondon kipróbálták a jellegzetes kerámiakészítés munkafolyamatait egy helyi mester segítségével.

A kirándulás második napján csíkjenőfalvi és karcfalvi hetedikesekkel találkoztak, akikkel közösen hódították meg a székelyek szent hegyének, a Madarasi-Hargitának csúcsát. Találkozásuk megpecsételéseként egy emlékszalagot írtak alá, amelyet a székely himnusz közös eléneklése után elhelyeztek a Turul szobor lábainál. Ezt követően egy helyi tehenészetet látogattak meg, az este pedig táncházzal zárult.

A közel 2000 km utazás során megtapasztalták, hogy az ott élő magyarok, székelyek, csángók szívükben és anyanyelvükben őrzik magyarságukat. Gyimesbükkön Deáky András bácsi hitelesen mesélt nekik arról a küzdelemről, amit napról napra kell vívniuk, hogy magyarok maradhassanak. Ezzel pedig a hitüket és szeretetüket erősítik nemzetünk irányában.

Az élményekkel teli kirándulást Rabi Edit Éva, Zónai Márta és Márkus Marianna szervezte és vezette.

1.-nap-11

kép 1 / 30

 

Megszakítás