Madárbarát kert lett a balástyai Motiváció Tanoda

A Föld napja alkalmából rendezett családi napon nagy örömmel helyeztük ki a madárbarát kert táblát a tanoda kerítésére. A „Mi kis kertünk” projekt keretén belül a tanoda udvarát, kertjét alakítjuk a permakultúra elvei szerint, aminek része volt, hogy a madarak számára is élhetővé tegyük a környezetet, így csatlakoztunk a madárbarátkert programhoz. Ehhez szükség volt, hogy madárodúkat, etetőket helyezzünk ki, amelyeket saját kezűleg készítettek tanodásaink családjaikkal együtt.

Emellett itatót is alakítottunk ki, valamint olyan növényeket, bokrokat ültettünk, amelyek madarak számára táplálékot, búvó- és fészkelőhelyet nyújtanak. Konyhakertünket előkészítettük az ültetési időszakra, és már elvetettük a hagymákat, borsót, répát, spenótot, madársalátát, illetve több fűszernövényt is. Ismét sok paradicsom palánta várja, hogy kiültessük őket.

A gyakorlati tapasztalatszerzés mellett mindig körbejárjuk, átbeszéljük az aktuális témát, valamint játékos formában építjük fel foglalkozásainkat. A madárbarát kert témájában például madarakkal kapcsolatos szólások és közmondások segítségével ismerkedtünk madárfajokkal, valamint színes madaras tátikákat készítettek el a gyerekek.

A környezeti neveléssel célunk, hogy tanodásainkat olyan készségekkel, élményekkel gazdagodjanak, amelyekkel közelebb kerülnek a természethez, és az azt értintő problémákban is aktívan tudjanak cselekedni, környezettudatos, fenntartható magatartásmintákat tudjanak megtapasztalni.

Azonban nemcsak azt szeretnénk, ha a madarak nálunk fészkelnének, mi magunk is szeretünk a kertben kint lenni. A tavasz elején elkezdtük megépíteni saját kuckóinkat, amelyeket minden csoport saját maga alakított ki, hogy a foglalkozásokat a jó időben kint is meg tudjuk tartani. A gyerekekkel, családjaikkal, önkénteseinkkel sokat munkálkodtunk az elmúlt időszakban udvaron és kertben, elkészültek a kerti ülőkék és egy közös játszóteret is kialakítottunk. A projekt folyamatát és a mi kis kertünket szeretnénk bemutatni május 25-én, szombaton. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a projektünk záró eseményére, ahol szintén aktív, természethez kapcsolódó programokkal, bemutatókkal készülünk.

Horváth Anna
tanodapedagógus

 

madarbarat-kert-4

kép 4 / 4

Megszakítás