A gyermekvédelemről Éves Szakmaközi Tanácskozást tartottak Balástyán

A Balástyai Integrált Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Szolgálata minden évben tanácskozást tart a gyermekvédelemmel kapcsolatban. Február 20-án, a polgármesteri hivatalban tartott összejövetelen a 2023-ban végzett szakmai munkát értékelték.

A tanácskozás résztvevői minden gyermekekkel foglalkozó intézmény, a jelzőrendszer tagjai voltak. Meghívást kaptak a védőnők, bölcsőde, óvoda, iskola, háziorvosok, önkormányzat szociális osztály képviselői, a település jegyzője, a Pedagógia Szakszolgálat, körzeti megbízott, a regionális Gyermekjóléti Központ (a védelembe vételi eljárások lefolytatására szolgáló intézmény), a területileg illetékes Gyámhivatal, a kistérségi társulás Szociális Központja, mint szakmai koordináló intézmény.

Magyarországon a gyermekek jogait a Gyermekvédelmi Törvény biztosítja, mely magában foglalja azon szülők vagy más családtagok, külső személyek felelősségre vonásának lehetőségét, akik a gyermekek kiszolgáltatott helyzetével bármilyen okból  visszaélhetnek. Emiatt szükséges a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkája, hogy ezeket az általában mély titok övezte esteket időben kiszűrje és még akkor képes legyen beavatkoznia a folyamatba, amíg a gyermekek személyisége súlyos károsodást nem szenved el. A szolgálat célja a gyermekek minél tovább családban tartása, érzelmi, erkölcsi és fizikai fejlődésük biztosítása mellett. Ahol ez súlyos csorbát szenved, és a szolgálat segítsége sem elegendő, onnan a gyermekek családból való kiemelése történik. Ezen térképező, védelmező és hátországot figyelő intézményrendszer a jelzőrendszer, mely nagy mértékben segíti a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkáját.
A tanácskozás témája volt az egész településre vonatkozóan a tavalyi évben végzett szakmai tevékenységek részletezése. Emellett a gyermekek védelmében beérkezett jelzések okainak ismertetése, illetve minden jelzőrendszeri tag saját maga által kitöltött adatlapjával tájékoztatta a többi jelzőrendszeri tagot az általa érzékelt jelzések és problémák minőségéről. Az összejövetel célja és feladata, hogy a jelzőrendszeri tevékenység minőségét javítsa, illetve minden olyan helyzetet és körülményt fel tudjon térképezni, ahol gyermekek elhanyagolása vagy bántalmazása történik. A tanácskozás eredménye, hogy a jelzőrendszer tagjai jobban megismerik egymás szakmai munkáját, és beszélgethetnek a gyermekek életminőségének javításáról, a jövő generációjának építéséről. 

Megszakítás