Semmelweis Ignác története írásban és filmen

Magyar Melinda www.nogradi.hu irodalmi szerkesztője ajánlja figyelmünkbe Nógrádi Gábor: „Ezt a nőt nem öli meg, tanár úr!” című, az Élet és Irodalom című lapban Semmelweis Ignácról megjelent novellát, amely egy bécsi besúgó ügynök 1849-es jelentése a magyar orvosról, az anyák megmentőjéről.

„Kevesen gondolnak arra, hogy ha Semmelweis Ignác nem találja meg a gyermekágyi láz ellenszerét, akkor ük- vagy dédszüleink nem maradnak életben, és így mi sem jövünk a világra.”

Koltai Lajos új filmje, Semmelweis címmel, szintén Semmelweis Ignác (1818. július 1. – Döbling, 1865. augusztus 13.) magyar orvosról szól, az anyák megmentőjének gyötrelmes küzdelmét mutatja be. A film bemutatója 2023. november 30-án volt.

„Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.”

Forrás: www.port.hu

Megszakítás