Alzheimer Café volt Kisteleken

    Április 17-én, a kisteleki Klebelsberg Kuno Művelődési Központban Alzheimer Café címmel tartottak rendezvényt, amely egy világszerte elterjedt segítő módszer arra, hogy a demenciával élő betegek családtagjaiknak, gondozóinak találkozási pontot biztosítson.

     Az egyik előadó Tóthné Csompilla Márta, Szent Rozália Szolgálat Nappali ellátás munkatársa beszélt arról, hogy mennyire fontos az időskori egészséges és aktív életmód, az életöröm megőrzése, amely segít az öregedés késleltetésében és elviselésében. Erre sokféle irányzat van, amely jó módszer lehet. Viszont, hogy hogyan kell megöregedni, ez mégis az egyén fejében dől el. A sikeres öregedéshez többféle javaslatot sorolt fel az előadó: eredményes alkalmazkodás a veszteségekhez, a hiányok kompenzálása, a megmaradt készségek kiaknázása, az öröm megtalálása a megváltozott világban is. Már a középkorúaknál kezdődjön el a felkészülés az életmódbeli tényezők beépítésére, a folytatható aktivitás tervezése, ami megelőzi kóros öregedést. Memóriafoglalkozással lehet sokat tenni a demencia kialakulása ellen a betegség korai szakaszában. Ilyen foglalkozásokat tart Tóthné Csompilla Márta az idős embereknek. A tematikája szerint 12 másfél órás foglalkozás szükséges ahhoz, hogy az idős személy fizikai és mentális állapotán javulás, de legalábbis romlás ne legyen észlelhető. A foglalkozások keretében hosszú távú memóriafejlesztés (zenei, írásbeli, hallásutáni feladatok, csoportos, tapintásos, szaglásos feladatok), rövidtávú memória gyakorlatok (asszociációs) kombinációs készség fejlesztése (sudoku, keresztrejtvények, szöveges feladatok megoldása), kreativitás fejlesztése, koncentrációfejlesztő gyakorlatok (tárgykeresés, tükörkép rajzolás), ritmikus mozgás (tánc), keresztirányú mozgás fejlesztése (ujjsétáltatás), vizuális diszkriminációs fejlesztés valósul meg. Egy-egy foglalkozás alkalmával több terület is fejleszthető. A fizikai aktivitás tréning a mozgásképesség javulását eredményezi, illetve a romlás gátlását, de ugyanez elmondható a szellemi aktivitás tréningről, amellyel a mentális készségek javulása, hanyatlás gátlása valósul meg.

     A felsoroltak alapján az érintett korosztály saját magának is tud olyan gyakorlatokat összeállítani, amellyel idős korban boldogabb életet élhet.

   Dr. Avramov Katalin neurológus, psychiátera demenciától való félelemről beszélt a rendezvényen. Elmondta, hogy minden ember vágya, hogy megérjen sok évet megbékélt idősként, kevés testi tünettel és tiszta tudattal. A valóság azonban az, hogy  amint az évek múlásával öregszik a test, úgy az agyban is elkezdődik fokozatosan súlyosbodva a memóriazavar, a gondolkodási-, viselkedési- és érzelmi zavar. A demencia tünetegyüttest az agy különféle betegségei, például stroke utáni állapot, Parkinson kór, érelmeszesedés is okozhatnak. A valódi demenciák leggyakoribb és legismertebb formája a Alzheimer kór, mely középkorúaknál is előfordul, de leggyakrabban 65 év felett kezdődik. Először intő jelek, például nevek, dátumok elfelejtése észlelhetők, majd ezt követheti az enyhe-, közepes- és súlyos kórkép kialakulása. Ekkor már hozzátartozóit sem ismeri meg a beteg, és beszélgetni sem lehet vele. A memóriazavar megelőzésére, késleltetésére az alábbiakat tehetjük:

– minél több rutin segítse a mindennapokat: például naptár vezetése, kulcsok egy bizonyos helyen tartása, stb.,

– rendszeres testmozgás: gyaloglás, kocogás, úszás, tánc,

– társas kapcsolatok: baráti beszélgetések, színházlátogatás, klubélet, stb.,

– egészséges táplálkozás: például a szénhidrátok bevitelének csökkentése, elegendő folyadék fogyasztása,

– nyugodt éjszakai alvás. Az altatók ronthatják az alvás minőségét és a nappali aktivitást.

– agytorna: új dolgok tanulása, olvasás, keresztrejtvény fejtése, társasjáték, kártyázás, zenélés, éneklés, klasszikus zenehallgatás,

– a stressz hatékony kezelése, jóga, kutyasétáltatás, kertészkedés, humor,

– hangulatzavar és társbetegségek orvosi kezelése,

– a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése.

A családtagoknak fel kell készülniük a dementálódás súlyosbodására. Jogi lépéseket is mérlegelni kell: cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezés, folyamatos felügyelet biztosítása. Tapintatosnak, megértőnek kell maradni az elbutult emberrel, és minél tovább meg kell őrizni a demens beteg emberi méltóságát. Fontos, hogy érezze a törődést, a szeretetet.

   Dr. Avramov Katalin  előadása végén Paracelsust idézte: „A legjobb gyógyszer a szeretet.”      

Képen: Tóthné Csompilla Márta, Dr. Avramov Katalin

Megszakítás