Hagyományok napja a Tóbanjáró Lovasudvarban

Balástyán a farsangi ünnepkör hagyományait elevenítettek fel február 11-én a Tóbanjáró Lovasudvarban. Az egykori iskola épületében és környékén gazdag programmal várta a vendégeket a tulajdonos dr. Budai Géza és Mocselini Rudolf, aki ötletadóként, meg szervezőként is segítette az esemény létrehozását.

Meghívták a Kárpátia Borház Kft.-t, amelynek Borszaküzlete Szegeden, az Oskola utcában található, és  külhoni borászok borait, a Kárpát-medence legjobb nedűit, a magyar borvidékek különlegességeit hozták kóstolni a rendezvény látogatóinak. Forralt borral is kínálták a fázósabb vendégeket. A deszki Gong Pálinkaház többféle minőségi, díjnyertes pálinkával készült az alkalmi árusítóhelyükön. Lehetett venni kürtőskalácsot, és a kisgyermekek nagyon sokféle cukorkából válogathattak a cukorkaárus sátornál. A sándorfalvi Mangalard rögtönzött konyhájánál sült vért, töltött káposztát, szilvalekváros hájas kiflit ehettek azok, akik a régi ízekre vágytak. A két tulajdonos, Dunszt Zsolt séf és felesége, Pataki Ildikó azt vallja, csak jó alapanyagból lehet finom ételeket készíteni. Ezért tíz hektár földjükön termett saját takarmánnyal nevelnek jószágokat, illetve a környékbeli, ismert gazdáktól származó alapanyagból, hagyományos eljárással készült ételeket készítenek. A marhahúsos menükhöz a balástyai Gömöri farmról vásárolják a bio minősítésű marhahúst. Miközben a vendégek a CoffeeBud speciality kávéját kortyolgatták, és a nagy cserépkályhában ropogott a tűz, a szomszédos szobában, a korábbi tanteremben, a Por zenekar népi zenei kíséretével a Borica – Bálint Sándor Táncegyüttes gyermek néptánc műsorát láthatták az érdeklődők. A terem folyamatosan megtelt gyerekekkel és felnőttekkel, mire Boka Gáborkövetkezett János vitéz előadásával. Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrációjával adta elő a régi vásári komédiák stílusában, majd Környei Alice néprajzi gyűjtések alapján összeállított programján lehetett részt venni. Közben több adagban sült a farsanghoz tartozó fánk. A sütést a tápéi Gyöprugi Kulturális, Néptánc és Szabadidő Egyesület tagjai vállalták. Aki inkább a szabadban szeretett volna lenni, lovaskocsizást választhatott, de lovagolhatott is. A hagyományos téltemetés kellékét, a kiszebábot délután készítették, és a néptáncosok vitték a tűzrakó helyre. A zenészek kíséretével elégették a kiszebábot, és a résztvevők egyúttal megszabadultak minden rossztól, és eltemették a telet. A Tóbanjáró Lovasudvar farsangi rendezvényén étel, ital, szórakozás, minden együtt volt. Az új és meglévő vendégkör átélhette az összetartozás élményét.

no images were found

Megszakítás