Fát ültetett Ópusztaszeren a Magyarság KicsiNagykövete megyei csapata

November 12-én, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, az Erdő temploma és a szegedi tanya közelében kocsányos tölgyfacsemetét ültetett a Magyarság KicsiNagykövete országos versenyre bejutott Csongrád-Csanád megyei csapat, amelynek két balástyai tagja volt. A négyfős csapatból a balástyai Varga Napsugár Kulturális KicsiAttasé verseny utáni feladata volt a faültetés, amelyben segített neki a kübekházi Lovász Katalin Édua KicsiNagykövet, a hódmezővásárhelyi Kovács Áron gazdasági KicsiAttasé és a balástyai Csanádi Atád Sport KicsiAttasé. Az emlékparkban megható ünnepséget rendeztek, amelyet a balástyai gyerekek felkészítő tanára, Márkus Marianna szervezett.

A faültetés előtt Márkus Marianna köszöntött mindenkit, és elmondta, hogy „a felkészülés során a gyerekek, tanáraik és támogató szüleik egy csapattá forrtak össze, a közös cél érdekében közösséggé szerveződtek. Ez a lelkes mag igazi csodaként élte meg, hogy ötleteik megvalósításához bárkitől kértek segítséget, azt meg is kapták. Több mint félszáz ember vagy szervezet állt melléjük kisebb nagyobb támogatást nyújtva. Ez tette oly értékessé az egész versenyt számunkra.” A KicsiNagykövet fájának méltó helyet találtak az emlékparkban, ahogy a tanárnő fogalmazott: „ahol a múlt, a jelen és jövő találkozik”. A műsorban elsőként Lovász Katalin Édua énekelt egy népdalcsokrot. Ezután Varga Napsugár üdvözölte a jelenlévőket: „Mint négy fonál, elindultunk és a verseny alatt egy gombolyaggá formálódtunk. Különböző színűek vagyunk, mindenki másban jó, más az érdeklődése, de így lettünk egy színes csapat. Ugyan az én feladatom volt a faültetés, amit megálmodtam, de ezt is egy csapatként valósítottuk meg. Kicsik vagyunk, és nagyon megtisztelő az, hogy ennyien és ilyen nagy emberek itt vannak ezen az eseményen, és komolyan vettek minket. Nagyon hálásak vagyunk az elmúlt egy évben kapott minden támogatásért, bíztatásért. Köszönjük a tanárainknak, a szüleinknek és minden jelenlévőnek a sok segítséget és bátorítást, hogy átlendítettek minket a nehezebb időszakokban. Kívánjuk, hogy a sok ráfordított idő, energia, segítség sokszorozódjon meg mindannyiuk életében.”

Napsugár szavai után a Balástyai Sziktaposók és a Bábabokra néptánccsoport tagjaiból erre az alkalomra összeállt különleges formáció dél-alföldi táncot mutatott be, amelyet Tóth Antal tekerőn kísért. A csoportban minden generáció képviselve volt. A néptáncbemutatót a tölgyfa ültetése követte, amelyet a hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ajánlott fel. Az ünnepségen Varga Napsugár versét és a tölgyfához intézett üzenetét hallhatták a résztvevők: „Azért téged választottalak, mert az ősi tudást és bölcsességet jelképezed, amire az embereknek nagy szüksége van. Kérlek, nézz körül! Látod, mennyi különleges ember van itt? Ők mindannyian támogatták azt, hogy te itt legyél, és új életet kezdhess! Nagyon boldog vagyok, hogy ez az álmom valóra vált! Az eredeti tervem az volt, hogy a megye legidősebb emberével és annak legfiatalabb leszármazottjával fogom elültetni a fát, (de ez adatvédelem miatt nem valósulhatott meg), ezzel szerettem volna jelképezni azt, hogy mennyire fontos a múlt, a jelen és a jövő közötti kapcsolat.” Napsugár elképzelése úgy valósult meg, hogy a néptáncosok közül a legidősebb és legfiatalabb résztvevőt kérte fel, hogy ez a fontos jelkép ne maradjon el. A locsolást végzőknek felhívta a figyelmét: „E locsolóval öntözd és tápláld ezt a fát, hogy felvirágozzon. Ugyanúgy tegyél a hazáddal is. Ápold és segítsd fejlesztéseiddel, hogy örömteli, emlékezetes korszak álljon előtte. Őrizd meg értékeit, mert múlt nélkül nincs jövő! Ehhez kérd őseid segítségét és fogadd meg tanácsaikat!” Egy görög közmondással fejezte ki, a faültetés lényegét: „Egy társadalom akkor válik naggyá, amikor idős emberek fákat ültetnek, tudván, hogy soha nem fognak az árnyékukban ülni.” Ezután megkérte csapattársait, 30 év múlva ugyanígy november 12-én újra itt találkozzanak a ma ültetett tölgyfájuknál, és a szüleik által készített, a tölgyfa elé elhelyezett felirat mellé egy pici műanyag dobozkában elásott időkapszulát együtt nézzék meg, mit üzentek nekik felnőttkorukra.

A verseny egyik feladata, a megyei csatakiáltás is elhangzott, majd mind a négy csapattag egy-egy nemzeti színű szalagot kötött fel az elültetett fácskára. A hódmezővásárhelyi Németh László esperes-plébános pedig megszentelte, megáldotta a tölgyet. Az ünnepség zárásaként mindannyian körbe állták a tölgyfát, egy közös tánccal fejezték ki tiszteletüket a fának. A szülők közös uzsonnával készültek a fa közelében megterített asztalon. A gyerekek „KicsiNagykövet fája 2022” feliratú, faágból készült kulcstartót adtak a vendégeknek, hogy sokáig emlékezhessenek erre a szép napra.

Az ünnepségen részt vett Drimba Tibor, a verseny megyei mentora, Maroslele polgármestere, Kardos Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógiai és szakma részleg vezetője, Turda Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumi csoportvezetője, Ujvári László polgármester, Rabi Edit Éva, a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatója, Juhászné Wolf Edit, a hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Varga Napsugár verse: Ha a fák beszélni tudnának

Ha a fák beszélni tudnának,

Nagyon sok mindent elmondanának.

Bíztatnának, de csakis a jóra,

S hogy a szeretet jellemezze minden szódat.

Ha a fák beszélni tudnának,

Mesélnének örömöt, fájdalmat.

Megtanítanák mi a tisztelet,

És hogy mindenkivel ezt tegyed!

Ha a fák beszélni tudnának,

Azt mondanák, védd a hazádat!

Őrizd, ápolgasd és törődj vele,

Fedezd fel, és leld örömöd benne!

Ha a fák beszélni tudnának,

Arra bátorítanának,

Építsd újjá, de emlékeit őrizd meg,

Mert múlt nélkül nincs jövő, de fejlődni kell!

Megyei csatakiáltás

Az Alföld éke,

Nevezetességek fénye.

A Tisza csodás vize öntözi,

S a napfény boldogságával ötvözi.

Csodás szépségek helye,

Vár rád Csongrád-Csanád megye!

Megszakítás