Államalapító Szent István királyunk ünnepe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Augusztus 20-a a magyarság legősibb nemzeti ünnepe, államalapításunkat, Szent István királyunkat, s az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük ezen a napon. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban augusztus 19-én délelőtt 9 órától tartotta ünnepi megemlékezését, melyen Gémes László elnök adta át a 2022. évi megyei kitüntető díjakat.

A megemlékezésen Várkonyi Eszter a résztvevőkkel közösen, tekerő kísérettel énekelte el a Himnuszt, mely után elsőként Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az ünnepi gondolatok után Vígh Róbert gitárművész előadását hallgathatta meg a közönség. Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy „Nem szabad elfelejtenünk, az államalapítással Szent István elindította a magyarságot egy úton, azonban rajtunk is múlik, hogy mit hagyunk belőle örökül.” Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Az ünnepi programban a 2022. évi megyei kitüntető díjak átadása következett.

Dr. Kovács LászlóCsongrád-Csanád Megye Egészségügyéért Díj
Dr. Mecseki SándorCsongrád-Csanád Megye Egészségügyéért Díj
Tóbiás KláraCsongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Marton ÁrpádCsongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Horváth MihályCsongrád-Csanád Megye Alkotói Díj
Huszár TiborCsongrád-Csanád Megye Közbiztonságáért Díj
Virág János AttilaCsongrád-Csanád Megye Közbiztonságáért Díj
Kovács – Tanács IstvánnéCsongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díj
Halász TamásCsongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díj
Martyin LászlónéCsongrád-Csanád Megye Közneveléséért Díj
Farkas SándornéCsongrád-Csanád Megye Közneveléséért Díj
Csehné Lakos IlonaCsongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj
Balog LászlóCsongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj
Dr. Faragó PéterCsongrád-Csanád Megye Közigazgatásáért Díj

Az ünnepi műsor folytatásaként az Alföld Néptáncegyüttes előadása következett, majd a Szózatot közösen énekelték el a megjelentek.

A díjátadót követően került sor a megyei önkormányzat által állíttatott Attila, hun király szobrának avató ünnepségére.

Gémes László elnök rendhagyó ünnepi beszédét egy ismert mondókára építette, melyben kifejezte köszönetét mindazoknak, akik hozzájárultak a monumentális szobor méltó elhelyezéséhez. A szobor mostantól Csongrád-Csanád megye büszkeségeként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejáratánál magasodik. A dr. Ciráki F. György által megálmodott szobrot Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány kuratóriumi elnöke segítségével Petró Attila gávavencsellői vállalkozó felajánlása alapján, Parlag István felvidéki származású szobrászművész készítette. Dr. Polner Eörs alelnök javaslatára a megyei közgyűlés megtárgyalta és jóváhagyta a szobor megyénkben való felállítását. A munkálatokban megyei vállalkozók segédkeztek, volt aki a szállításban, a daruzásban, vagy a talapzat elkészítésében, mások a domb kialakításában, a járda építésében, vagy a terület füvesítésében vettek részt. Prof. dr. Kásler Miklós miniszter ünnepi beszéde Attila király történelmi nagyságáról lenyűgözte a hallgatóságot. Beszédét követően az emlékpark ügyvezető igazgatója, Kertész Péter osztotta meg gondolatait a közönséggel. A rendezvényt a megyei Alföld-, a Dobbantó- és a Jövőnkért néptáncegyüttesek műsora, majd Bartók Dániel népdal, valamint Szerényi Béla népzenei produkciója színesítették. A Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara a Himnusz és a Szózat énekét kíséreték. Tiszteletüket kifejezve vonultak fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Hagyományőrző lovasai, akik tradicionális ruházatukban és íjaikkal díszsort álltak a szobor körül. Alföldi Szabadidő Egyesület – Hód Baranta Szakosztálya Bereczky Bence vezénylésével ostormenettel tisztelgett Attila királyunk szobra előtt. Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök avatója és a szalag ünnepélyes átvágása után, a rendezvény folytatásában Steve Savanya koncertje szórakoztatta a közönséget, majd a nemzeti park szolgáltatásai nyújtottak szórakozást a látogatóknak.

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Sajtószolgálata

Megszakítás