Klíma tábor a tanodában 

A környezettudatos szemlélet már régóta fontos szerepet játszik a balástyai Motiváció Tanoda működésében. Minden lehetőséget megragadunk, hogy zöldebb és környezetbarátabb tanoda legyünk. Így a szelektív hulladékgyűjtésen túl saját kiskertet gondozunk, ahol megtermeljük éppen az uzsonnához való paradicsomot vagy paprikát. Még a zöldségek és gyümölcsök héja se vész kárba, mert a komposztálóba mennek. De a víztakarékosságról és az ételmentésről sem feledkezünk meg, illetve vegán, húsmentes ételek is sokszor kerülnek terítékre.

Mindezeken túl a foglalkozásainkon a klímaváltozással kapcsolatos érzelmek feldolgozását, a klímaváltozás tudományos hátterét és az erre adott válaszokat vesszük át a gyerekekkel, amelyek a Klímatanterv részét képzik, amit a Motiváció Oktatási Egyesület dolgozott ki nemrégiben. Célunk, hogy a jelenlegi klímaválságra reagálva adjunk át minél több tudást és készséget a gyerekeknek. 

Ehhez kapcsolódtunk az egyhetes nyári Klíma táborunkban is, amelyet a Napközi Erzsébet-tábor program keretén belül tudtunk megvalósítani. Augusztus 8-án, 9-én Szegedről és Budapestről érkeztek hozzánk természetvédők és biológusok, akik növény- és rovarismereti sétát, valamint bemutatót tartottak nekünk. Így megtanultuk például, hogy a Vízipók-csodapók az utótestén levő légnadrágján keresztül lélegzik. Majd a hét közepén a tanodai kiskert gondozásán és bővítésén dolgoztunk. Új fűszernövényeket és palántákat ültettünk, valamint bogárhotelt és madáritatót is építettünk. A tematikát játékos kvízek és társasjátékok kísérték. A héten természetesen az egészséges zöldséges ételeké volt a főszerep, még vegán zöldséges hamburger is készült.

A balástyai utcákon és tereken is nyomot hagytunk, hiszen szemétszedő akciót szerveztünk. Csapatokban jártuk be a település egyes részeit, és gyűjtöttük össze az eldobott szemetet. A Kosszúállók csapatnevet adták maguknak a tanodások. Kezdetben még kissé nehézkesen álltak hozzá a gyerekek, majd felbuzdulva a sok útmenti cigaretta csikk láttán, újabb szemétszedési akció ötletelését tűzték ki. A szemétszedést követően kampány plakátok készültek, hogy felhívják a figyelmet a szemetelés elkerülésére. A plakátokon a “menő arc vagy, ha kidobod a szemetet” felirat is olvasható többek között. A klíma és környezettudatos foglalkozások szeptembertől is tovább folytatódnak, így érdemes nyitott szemmel járni az utcákat.

Horváth Anna

tanodapedagógus

Megszakítás