Szegeden a balástyai önkéntesek is segítettek oltani a lángokat

Július 19-én nyolcvan hektáros szabadtéri tűznél kellett beavatkozniuk a tűzoltó egységeknek Csongrád-Csanád megyében. Délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre. A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet. A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg. Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit is, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is. Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán, többüknek légzőkészülékben, csak gyalogosan megközelíthető helyeken kellett harcolniuk a lángokkal. Közben figyelemmel kísérték azt is, hogy a nagy füst ne veszélyeztesse a közeli főút forgalmát. Az újabb és újabb helyen fellobbanó tűzfészkeket megfeszített munka után végül este nyolc óra után körülhatárolták, majd este tíz órára sikerült a lángokat eloltani. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az éjszaka folyamán több tűzoltó is a helyszínen maradt, figyelték az esetleges újragyulladásokat. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók a szolgálatváltást követően folytatják a szükséges beavatkozásokat. Személyi sérülés nem történt.

A tűz oltásában részt vett a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület (15.00-20.30 óráig, 4 tartály vízzel) és a balástyai Katasztrófavédelem Kutató-mentőcsoport Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

Az elmúlt hetekben a tüzesetek egy részét feltehetően emberi tevékenység okozta. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A száraz aljnövényzetben sokkal gyorsabban terjednek a lángok, ami tovább nehezíti a szabadtéri tűzesetek oltását. 

A szabályok megszegése akár hárommillió forintos pénzbírsággal is sújtható. Kérjük, hogy az emberéletek, az értékek és a környezet megóvása érdekében mindenki a szabályoknak megfelelően, kellő körültekintéssel járjon el a tűzesetek megelőzése érdekében. 

  • A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Vegyük komolyan a tilalmat és ne gyújtsunk tüzet az érintett megyékben.
  • A saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.
  • A kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
  • A kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
  • Tarlót égetni sehol sem szabad.

Forrás: https://csongrad.katasztrofavedelem.hu

Légifelvétel: Cs. Bálint, Szegeden Láttam

Megszakítás