Győztünk a Fradi ellen

A balástyaiak 5:4-re nyerték meg a meccset a Ferencváros öregfiúk csapata ellen a június 17-én rendezett I. Balástyai Sportnapon.

Jó formában lépett pályára a 2007-2008-as szezon balástyai megye egyes bajnokcsapata, bár tíz éve már, hogy ebben a felállásban játszottak együtt. Akkori győzelmük évfordulója alkalmából hívta meg és látta vendégül a Községi Sportkör Balástya Egyesület és a Balástya Községi Önkormányzat a Ferencvárosiakat. A találkozó csaknem ötszáz néző előtt zajlott. Az eseményre eljött Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád Megyei Igazgatóságának vezetője, a sportkörünk akkori vezetősége, közöttük Simon László, a sportkör tíz évvel ezelőtti elnöke is.

Fodor Tamás, a sportkör jelenlegi elnöke köszöntötte a csapatokat és a szurkolókat. Megnyitó beszédében kiemelte, hagyományteremtő jelleggel hozták létre ezt a rendezvényt, amelynek alapja, hogy a Községi Sportkör Balástya Egyesület felnőtt csapata felérve a Csongrád megyei amatőr labdarúgás csúcsára megnyerte a megyei első osztályt. Az elnök elmondta azt is, hogy ez egyúttal a sportkör szezonzárója, ezért röviden összefoglalta a 2017-2018-as szezon legfontosabb eseményeit. A KSE nyolc csapattal és mintegy 130 aktív játékossal vitte végig a labdarúgó évet. A felnőtt csapat a Csongrád megyei II. osztályban a 8. helyen végzett, az U19-es ifi csapat és az U17-es lánycsapat dobogóra aspirálóként kezdte meg a szezont, sajnos az éremszerzés nem jött össze egyiknek sem. Viszont mindkét csapatban van gólkirály. A 2017-2018-as Csongrád megyei női U17-es bajnokságban 26 mérkőzésen 55 gólt szerző gólkirálynő, Szatmári Luca, akinek a díjat Dzurják József, magyar és ciprusi bajnok, magyar és ciprusi gólkirály adta át. A 2017-2018-as Csongrád megyei U19-es bajnokság B csoportjának 22 mérkőzésen 36 gólt szerző játékos Tóth Dániel, a díjat Fischer Pál, magyar és holland bajnok, magyar gólkirály adta át.

Ezután Fodor Tamás az I. Balástyai Sportnap létrejöttével kapcsolatban elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt a balástyai felnőtt csapat 11 ponttal előzte meg a második helyezettet, megnyerte a megyei első osztályú bajnokságot. Ebből az alkalomból Simon László, a sportkör akkori elnöke javaslatára szervezték meg a mostani találkozót. Ujvári László polgármester köszönetét fejezte ki Simon Lászlónak, hogy a vezetésével az amatőr ligában ilyen sikeres csapatot építettek, amihez sokan hozzájárultak, és ebben a Baráti Kör is támogatta a sportkört. Kiemelte közülük Kordás Nándort, akinek köszönhető volt az alapozás elindítása. A polgármester beszélt arról is, hogy az utóbbi években Társasági Adó pályázatokkal sikerült megújulnia a sportközpontnak. Elmondta, hogy ehhez Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád Megyei Igazgatóságának vezetője adott segítséget. Továbbá a Fradi öregfiúk balástyai látogatása dr. Kiss-Rigó László püspök közbenjárásával jött létre, de a püspök atya hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Ezután Bánki József, a Ferencváros öregfiúk csapatának tagja üdvözölte a szurkolókat. A csapatukról elmondta, hogy különböző generációk vannak közöttük, és például vannak akik az 1975-ös KEK döntőben, az 1995-ös Bajnokok Ligájában szerepeltek, van két gólkirály, bajnokok, kupagyőztesek. Megköszönte azt a szeretetet, amiben Balástyára érkezésük óta részesültek. Gratulált a balástyai csapatnak a 10 évvel ezelőtti bajnoki címhez. Elmondta, hogy a csapat edzője, Dzurják József és menedzserük, Aranyos Dániel is kísérte őket, majd ismertette a csapat összeállítását, bemutatta a játékosokat.

Keller József csapatkapitány, aki több mint ötszázszor lépett pályára, és azok közé tartozik, akik a Ferencvárosban a legtöbb mérkőzésen játszottak. Ulicska Zoltán kapus, amikor bajnokságot nyertek, szenzációsan védett. Horváth Péter középcsatár súlyos sérülése miatt két évet hagyott ki, és néhány hete tért vissza a csapatba. Fischer Pál, az Ajax Amszterdamban is focizott. Dukon Béla volt a 80-as évek állandó balszélsője. Jordáki Norbert, az U15-ös csapatuk vezetőedzője. Józsi György az öregfiúk csapat frontembere, nagy szerepe volt góljaival a bajnoki cím megnyerésében. Holló Richárd, saját nevelésű játékosuk, aki évek óta ?hátán viszi? az öregfiúk csapatot. Bereczky András Csongrád megyét képviseli a Ferencvárosban, míg Rázsó Sándor a Berettyó menti fradistákat képviseli az öregfiúk csapatban. Koch Róbert, a 80-as évek legtehetségesebb játékosa, ő is súlyos sérülések után tért vissza. Nyilas Elek sikeredző, a Grosics Akadémián és Szegeden is dolgozott. Bukcsó Norbert, saját nevelésű játékosuk, az öregfiú csapat húzó embere. Rab Tibor, a legidősebb játékos, aki a KEK-döntőben is szerepelt, rengeteg mérkőzésen játszott, többszörös bajnok és kupagyőztes a Ferencvárossal. Cserejátékosok voltak Bánki József és Horváth Péter.

Bánki József azt is megemlítette, hogy van egy hagyományuk, hogy a vendéglátók részéről egy játékos az utolsó 5-10 percben beszáll a csapatukba, így a balástyaiak közül Szűcs József játszott velük tiszteletbeli csapattagként. Fodor Tamás a balástyai csapat összeállítását ismertette: Zámbori Gábor csapatkapitány, Ábrahám Tamás kapus, Kalmár Gábor, Lóczi Péter, Bitó Attila, dr. Bálint Dániel, Kiszner Antal, Kovács Zoltán, Lehota István, Szélpál Péter és dr. Szőke Péter, a tíz évvel ezelőtti szezon gólkirálya. A csapat edzője Krajcár István. Cserejátékosok: Fodor Szabolcs, Döme István, Kailinger Zoltán, Tóth Ákos, Bálint Tamás, Jójárt Gábor, Gajdacsi Mályás, Szentmártoni Csaba, Hajdú Sándor. A meccshez a mezt Simon László ajánlotta fel számukra.

A csapatok 35 perces félidőkben játszottak, és a balástyaiaknak sikerült egy gólelőnyt szerezniük, így 5:4 lett a végeredmény. A meccs végén a fotózások után a Balástya Községi Önkormányzat vacsorával vendégül látta a játékosokat.

 

A balástyai bajnokcsapat története

A bajnokcsapat történetéhez tartozik, hogy 2000 körül nem volt felnőtt csapata Balástyának, ezért Kordás Nándor és Laczkó István csapatépítést kezdett. 2000-2004-ig Palotás István volt a sportkör elnöke, helyettese Simon László, a vezetőség tagjai: Gajdacsi Pál, Gera Illés, Kordás Nándor, Laczkó István, Pataki Tibor. Juhász Jenő éveken keresztül volt az ifi csapat edzője, ifj. Böröcz Sándor pedig az utánpótlás csapaté. 2004-2008-ig Simon László lett a sportkör elnöke, és munkáját Gajdacsi Pál, Gera Illés, Karakás Lajos, Kiss József, Kordás Nándor és Pakó Veronika segítette. 2000-2008-ig Baráti Kör támogatta a sportéletet Becsei László vezetésével. Volt olyan év, amikor 70 körüli tag és támogató állt a sportkör mellett. Sportbálokat szervezett Palotás István és Gera Illés, amelynek a bevételét szintén a csapatok fenntartására fordították. Mindannyiuk munkája alapozta meg, hogy az I. Balástyai Sportnap létrejöhetett. Köszönet érte!

Megszakítás