A rendkívüli hidegben is figyelni kell, mivel és hogyan fűtünk

A hideg időjárás miatt sokan intenzívebben fűtenek a megszokottnál. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a fűtőeszköz nem megfelelő használata, vagy a szellőztetés hiánya.

A lakástüzek és egyéb balesetek elkerülése érdekében tartsa be az alábbi szabályokat, hogy biztonságban tudhassa otthonát és szeretteit.

 

Mindig olyan tüzelőanyaggal fűtsön, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, mert a nem rendeltetésszerű használat fokozza a korom lerakódásának esélyét az égéstermék-elvezetőben. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd és kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére. Növeli a balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata, egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes.

Ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett, vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak.

A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és ? legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek ? másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen!
Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 2017. január 09.

Megszakítás