Óvodavezetők értekezlete Balástyán az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében

November 17-én, a balástyai Csudavilág Óvodában tartott fókuszcsoportos beszélgetést az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa, Török Balázs.

Az összejövetelen részt vettek Baks, Kistelek, Pusztaszer, Hódmezővásárhely (HMJVÖ Egyesített Óvoda Hódmezővásárhely Nádor utcai Tagintézmény), Szatymaz és Szeged Kistérség Többcélú Társulása Óvodái (Deszk, Sándorfalva, Újszentiván) óvodavezetői.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben oktatásszociológiai kutatásokat végeznek, és egyik alapfeladati tevékenységük, hogy megnézzék, a három éves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése milyen tapasztalatokat halmozott fel az óvodavezetők, óvodapedagógusok körében. Balástyán is az erre vonatkozó észrevételeket, tapasztalatokat gyűjtötte össze Török Balázs. Az  interjúk hanganyaga a későbbi elemzések alapját képezi. A kutatáshoz anyaggyűjtés az ország több településén folyik, és ezek alapján válik láthatóvá, hogy a három éves kortól kötelező óvodáztatás várhatóan milyen hatásokat vált ki az intézményrendszerben. Az eddigi tapasztalatok úgy összegezhetők, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése mindenütt támogatást kapott az óvodavezetők és a szülők részéről. Csontos Mária óvodavezető elmondta, hogy Balástyán korábban is, és most is majdnem minden gyermek jött óvodába három éves kora körül. Ez alól felmentést az elmúlt években néhányan kértek indokolt esetben.

« 1 A 2 »
Skip to content